Σάββατο, 22 Ιουν.
34oC Αθήνα

Νόμπελ Ιατρικής στον Ιάπωνα Γιοσινόρι Οσούμι

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

O Ιάπωνας Γιοσινόρι Οσούμι τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής 2016, για τις έρευνές του σχετικά με την κυτταρική αυτοφαγία. Ο Ιάπωνας επιστήμονας ανακάλυψε μηχανισμούς που αλλοιώνουν και ανακυκλώνουν κυτταρικά συστατικά.

Όπως ανακοίνωσε η σουηδική επιτροπή των βραβείων Νόμπελ οι έρευνες του Οσούμι για την αυτοφαγία έχουν κρίσιμη σημασία για να γίνει κατανοητή η ανανέωση των κυττάρων και η απάντηση του σώματος στην πείνα και τις λοιμώξεις.

«Οι ανακαλύψεις του Οσούμι οδήγησαν σ’ ένα νέο παράδειγμα όσον αφορά την κατανόησή μας για το πώς το κύτταρο ανακυκλώνει το περιεχόμενό του», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας στην ανακοίνωσή της για το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (830.000 ευρώ).

«Οι ανακαλύψεις του άνοιξαν τον δρόμο για την κατανόηση … πολλών φυσιολογικών διαδικασιών, όπως όσον αφορά την προσαρμογή (του ανθρώπινου οργανισμού) στον λιμό ή την απάντηση στη λοίμωξη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

“Οι μεταλλάξεις των γονιδίων της αυτοφαγίας μπορεί να προκαλούν ασθένειες και η διαδικασία της αυτοφαγίας εμπλέκεται σε πολλές παθήσεις όπως ο καρκίνος και οι νευρολογικές ασθένειες», υπογραμμίζει η Επιτροπή Νόμπελ.

Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο που ανακοινώνεται κάθε χρόνο. Μόλις το έμαθε, ο Οσούμι δεν έκρυψε την… έκπληξή του. «Ήμουν στο εργαστήριό μου», είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε