Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Νόμπελ Χημείας σε τρεις επιστήμονες για τις μπαταρίες λιθίου

Νόμπελ Χημείας σε τρεις επιστήμονες για τις μπαταρίες λιθίου

Νόμπελ με ρεκόρ το σημερινό καθώς η Σουηδική Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές του Νόμπελ Χημείας 2019. Τρεις ερευνητές τιμώνται με το βραβείο για τη δημιουργία μπαταριών ιόντων-λιθίου ανάμεσά τους και ο Τζoν Γκούντιναφ που είναι γεννημένος το 1922!

Το Νόμπελ Χημείας 2019 απονεμήθηκε σήμερα σε τρεις επιστήμονες: τον Τζον Γκούντιναφ, τον Στάνλει Γουίτινγχαμ και τον Ακίρα Γιοσίνο για τις μπαταρίες λιθίου.

Ποιοι είναι οι νικητές του Νόμπελ Χημείας

Ο Τζον Μπ. Γκούντενο γεννήθηκε το 1922 στην Γερμανία και έκανε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στις ΗΠΑ. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας των ΗΠΑ. Η σημερινή του βράβευση τον καθιστά τον γηραιότερο άνθρωπο στον οποίο έχει απονεμηθεί ποτέ το βραβείο.

Ο Μ. Στάνλει Γουίτινγκχαμ γεννήθηκε το 1941 στη Μ. Βρετανία και έκανε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Binghamton της πολιτείας της Ν. Υόρκης των ΗΠΑ.

Ο Ακίρα Γιοσίνο γεννήθηκε το 1948 στην Ιαπωνία και έκανε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Οζάκα, στην Ιαπωνία. Συνεργάζεται με την εταιρεία Asahi Kasei Corporation του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο Meijo της Ναγκόγια στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, το φετινό Νόμπελ «επιβραβεύει την ανάπτυξη της μπαταρίας ιόντων λιθίου. Αυτή η ελαφριά, επαναφορτιζόμενη και ισχυρή μπαταρία χρησιμοποιείται πλέον στα πάντα: Από τα κινητά τηλέφωνα και τα laptop μέχρι τα ηλεκτρικά οχήματα. Μπορεί, επίσης, να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθιστώντας εφικτή μια κοινωνία χωρίς ορυκτά καύσιμα»

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αναφέρει σε δήλωσή της για το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 906.000 δολαρίων: “Αυτή η ελαφριά, επαναφορτιζόμενη και ισχυρή μπαταρία χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή παντού, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Επίσης, μπορεί να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς ορυκτά καύσιμα”.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις