Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Nord Stream 2: Οι ΗΠΑ… φοβούνται την “δύναμη” του αγωγού προς όφελος της Ρωσίας

Nord Stream-2
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ θεωρούν ότι ο αγωγός Nord Stream 2 θα ενισχύσει την επιρροή της Ρωσίας, του Βλαντιμίρ Πούτιν, στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Η έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας στην πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών και την εξάρτηση τους από τις πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου. Την δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι κατά την διάρκεια διεθνούς διάσκεψης για ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας των χωρών της βορειοατλαντικής συμμαχίας που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους.

Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τον Nord Stream 2

«Ο Nord-Stream-2 θα καταφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα στην ενεργειακή πολυμορφία και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Θα ενισχύσει την επιρροή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Η Ευρώπη θα εξαρτάται από τις δυσλειτουργίες στις προμήθειες» δήλωσε ο Πέρι.

Κατά την άποψη του Πέρι, ο αγωγός φυσικού αερίου θα γίνει για όσες χώρες τον χρησιμοποιούν ως μοναδική πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου από μια χώρα και μέσω μια μοναδικής όδευσης, «μέσω εξαρτημένων χωρών, στις οποίες η Μόσχα προσπαθεί να επιβάλει την βούληση της». Ο Αμερικανός υπουργός πρότεινε ως εναλλακτική λύση την προμήθεια φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης θα μπορούσαν να ενισχύσουν οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ».

Nord Stream 2

Εκτός των άλλων, ο Ρικ Πέρι ανέφερε ότι η λειτουργίες των αγωγών Nord-Stream-2 και Turkish Stream θα επιτρέψουν στη Ρωσία να παρακάμψει τη διαμετακομιστική οδό μέσω Ουκρανίας και είπε πώς «η Μόσχα μπορεί να διακόψει την διαμετακόμιση αυτή έως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας».

Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να συνεργασθούν πιο ενεργά στον τομέα της ενέργειας με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. «Θα συγκροτηθούν τέσσερις ομάδες εργασίας που θα είναι αρμόδιες για ζητήματα ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πυρηνική ενέργειας, ασφάλειας τροφοδοσίας και προστασίας κρίσιμων δομών», δήλωσε ο Πέρι.

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις