Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Νορβηγία: Κέρδη 100 δισεκ. ευρώ για το κρατικό επενδυτικό ταμείο παρά την κρίση του κορονοϊού

Νορβηγία

Kέρδη πάνω από 100 δισεκ. ευρώ μέσα στο 2020 είχε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο. 

Και αυτό χάρη κυρίως στις χρηματιστηριακές αγορές, ιδιαίτερα τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου όπως της Apple και της Amazon, το ταμείο κατέγραψε απόδοση των επενδύσεών του 10,9% το περασμένο έτος, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Νορβηγίας, που εποπτεύει τη διαχείρισή του. Με συνολικά κέρδη 1.070 δισεκ. κορώνες (101,5 δισεκ. ευρώ), τα δεύτερα υψηλότερα στην 25ετή Ιστορία του σε απόλυτους αριθμούς, η αξία του ταμείου έφθασε το αστρονομικό ποσό των 10.914 δισεκ. κορωνών (1.035 δισεκ. ευρώ) τον Δεκέμβριο.

«Παρόλο που η πανδημία άφησε τη σφραγίδα της στο 2020, αυτή ήταν μια καλή χρονιά για το ταμείο», σχολίασε ο πρόεδρός του και διοικητής της κεντρικής τράπεζας Έινστάιν Όλσεν.

Εκτός από τις καταστροφικές υγειονομικές της επιπτώσεις, η πανδημία της Covid-19 και οι περιορισμοί που επέφερε οδήγησαν τον πλανήτη σε ύφεση, καταστρέφοντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας και προκαλώντας αμέτρητες χρεωκοπίες.

Το ταμείο, που ιδρύθηκε το 1996, διατηρεί ποσοστά σε περίπου 9.200 εταιρίες παγκοσμίως και έχει στην κατοχή του το 1,5% όλων των εισηγμένων μετοχών. Επενδύει επίσης σε ομόλογα και ακίνητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις