Κόσμος

Νορβηγία: Κλείνει τα λιμάνια της για τα ρωσικά πλοία – Απαγορεύει και την διέλευση προϊόντων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Νορβηγία θα ακολουθήσει τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και δεν είναι μέλος της, και θα κλείσει με τη σειρά της όλα τα λιμάνια της για τα ρωσικά σκάφη, εκτός από τα αλιευτικά, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική κυβέρνηση.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η σκανδιναβική χώρα υποστήριξε, συχνά με λίγη καθυστέρηση, σχεδόν το σύνολο των κυρώσεων που έχουν αποφασίσει οι “27” απέναντι στη Ρωσία.

Σήμερα το Όσλο ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων που αποφασίστηκε στις 7 Απριλίου από την ΕΕ.

Οι τελευταίες περιλαμβάνουν επίσης μια απαγόρευση μεταφοράς προϊόντων διά ξηράς (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων) από τη Ρωσία μέσω του Στόρσκογκ, του σημείου διέλευσης ανάμεσα στις δύο χώρες που μοιράζονται σύνορα στην Αρκτική.

Η απαγόρευση των σκαφών που φέρουν ρωσική σημαία να αγκυροβολούν στα νορβηγικά λιμάνια θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαΐου και δεν θα αφορά τα αλιευτικά σκάφη, πολλά από τα οποία ξεφορτώνουν την ψαριά τους στη Νορβηγία, ούτε το Σβάλμπαρντ.

Το νορβηγικό αρχιπέλαγος της Αρκτικής διέπεται από μια συνθήκη της δεκαετίας του 1920 που επιτρέπει σε όλες τις χώρες που την υπέγραψαν, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, να επιδίδονται σε οικονομικές δραστηριότητες στη βάση της ισότητας.

“Οι κυρώσεις είναι το κύριο μέσο πίεσής μας στο ρωσικό καθεστώς”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας Άνικεν Χούτφελντ.

“Είναι καθοριστικής σημασίας να είμαστε στο πλευρό της ΕΕ και άλλων χωρών ώστε να συνεχίσουμε να περιορίζουμε την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία”, πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση στην κεντροαριστερή κυβέρνηση την κατηγορεί ότι καθυστέρησε να υιοθετήσει τις νέες κυρώσεις.

Η Νορβηγία φοβόταν πως ένα κλείσιμο των λιμανιών της για τα ρωσικά πλοία θα έθετε σε κίνδυνο τη διμερή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της αλιείας.

Από το 1976, χάρη σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μέσα στον Ψυχρό Πόλεμο και θεωρείται πρότυπο, η Νορβηγία και η Ρωσία συμφωνούν για τις ποσοστώσεις των ψαριών πολλών ειδών στη θάλασσα του Μπάρεντς, που φιλοξενεί κυρίως ένα πολύτιμο απόθεμα βακαλάων.

Σύμφωνα με το Όσλο, η εξαίρεση που θα δοθεί στα αλιευτικά σκάφη όσον αφορά την πρόσβαση στα λιμάνια, συνάδει με τις κυρώσεις της ΕΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ευρώπη στους δρόμους: Σκηνές χάους και επεισόδια σε Γαλλία, Βέλγιο, Αλβανία και Ιταλία
Κύματα οργής για το υψηλό κόστος ζωής, τη λιτότητα και τη διαφθορά συγκλονίζουν την Ευρώπη - Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι, Βέλγοι, Αλβανοί και Ιταλοί διαδηλωτές κατέκλυσαν όλες τις μεγάλες πόλεις των χωρών τους
Διαδηλωτές ανάβουν φωτιές και συγκρούονται με την αστυνομία στη διάρκεια διαδήλωσης στα Τίρανα, στις 17 Οκτωβρίου 2026
20
Financial Times: Πόσο κοντά βρίσκεται ο κόσμος σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Τα τρία επικίνδυνα μέτωπα
Οι λανθασμένοι υπολογισμοί των μεγάλων δυνάμεων, η αβεβαιότητα γύρω από τις συμμαχίες και η αδυναμία αποτροπής νέων συγκρούσεων μπορούν να οδηγήσουν σε μια γενικευμένη σύρραξη;
Πόλεμος στην Ουκρανία 36
Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε κομβόι ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Δυτική Όχθη και ξυλοκόπησαν Γάλλο δήμαρχο
Η βία έρχεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών μιας προεκλογικής εκστρατείας κατά την οποία ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει υποστηρίξει τους εποίκους επιδιώκοντας την υποστήριξή τους
Δυτική Όχθη
5
Στις «φλόγες» και το Βέλγιο: Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στις Βρυξέλλες
Φοιτητές διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο κόστος και για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση - Χρήση δακρυγόνων, ρίψεις νερού και εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας - Δείτε βίντεο
Βέλγιο