Κόσμος

Νορβηγία: Κλείνει τα λιμάνια της για τα ρωσικά πλοία – Απαγορεύει και την διέλευση προϊόντων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Νορβηγία θα ακολουθήσει τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και δεν είναι μέλος της, και θα κλείσει με τη σειρά της όλα τα λιμάνια της για τα ρωσικά σκάφη, εκτός από τα αλιευτικά, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική κυβέρνηση.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η σκανδιναβική χώρα υποστήριξε, συχνά με λίγη καθυστέρηση, σχεδόν το σύνολο των κυρώσεων που έχουν αποφασίσει οι “27” απέναντι στη Ρωσία.

Σήμερα το Όσλο ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων που αποφασίστηκε στις 7 Απριλίου από την ΕΕ.

Οι τελευταίες περιλαμβάνουν επίσης μια απαγόρευση μεταφοράς προϊόντων διά ξηράς (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων) από τη Ρωσία μέσω του Στόρσκογκ, του σημείου διέλευσης ανάμεσα στις δύο χώρες που μοιράζονται σύνορα στην Αρκτική.

Η απαγόρευση των σκαφών που φέρουν ρωσική σημαία να αγκυροβολούν στα νορβηγικά λιμάνια θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαΐου και δεν θα αφορά τα αλιευτικά σκάφη, πολλά από τα οποία ξεφορτώνουν την ψαριά τους στη Νορβηγία, ούτε το Σβάλμπαρντ.

Το νορβηγικό αρχιπέλαγος της Αρκτικής διέπεται από μια συνθήκη της δεκαετίας του 1920 που επιτρέπει σε όλες τις χώρες που την υπέγραψαν, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, να επιδίδονται σε οικονομικές δραστηριότητες στη βάση της ισότητας.

“Οι κυρώσεις είναι το κύριο μέσο πίεσής μας στο ρωσικό καθεστώς”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας Άνικεν Χούτφελντ.

“Είναι καθοριστικής σημασίας να είμαστε στο πλευρό της ΕΕ και άλλων χωρών ώστε να συνεχίσουμε να περιορίζουμε την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία”, πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση στην κεντροαριστερή κυβέρνηση την κατηγορεί ότι καθυστέρησε να υιοθετήσει τις νέες κυρώσεις.

Η Νορβηγία φοβόταν πως ένα κλείσιμο των λιμανιών της για τα ρωσικά πλοία θα έθετε σε κίνδυνο τη διμερή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της αλιείας.

Από το 1976, χάρη σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μέσα στον Ψυχρό Πόλεμο και θεωρείται πρότυπο, η Νορβηγία και η Ρωσία συμφωνούν για τις ποσοστώσεις των ψαριών πολλών ειδών στη θάλασσα του Μπάρεντς, που φιλοξενεί κυρίως ένα πολύτιμο απόθεμα βακαλάων.

Σύμφωνα με το Όσλο, η εξαίρεση που θα δοθεί στα αλιευτικά σκάφη όσον αφορά την πρόσβαση στα λιμάνια, συνάδει με τις κυρώσεις της ΕΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Bloomberg: Στον «πάγο» από το Eurogroup το αίτημα Ελλάδας και Ιταλίας για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω της ενεργειακής κρίσης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις ζητά δημοσιονομική σύνεση: «Θα εξετάσουμε πιο διεξοδικά τα αιτήματα Ελλάδας και Ιταλίας για μεγαλύτερη ευελιξία»
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, και ο Πιερ Γκραμένα, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο
Ένας «παλιός φίλος», μια σόμπα και ένα σαμοβάρι: Η φωτογραφία από τα γενέθλια του Πούτιν με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο, Σρέντερ
Ο Πούτιν γιόρτασε τα γενέθλιά του με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατοικία του στη Μόσχα, ο πρώην καγκελάριος έφτασε στη Ρωσία για δουλειές που σχετίζονται με την αλυσίδα Globus
Πηγή φωτογραφιών: AFP
Ουκρανία: Στις ΗΠΑ οι διαπραγματευτές του Ζελένσκι για συνομιλίες με τους απεσταλμένους Τραμπ – Στόχος ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία
Διήμερες επαφές στο Μαϊάμι, την ώρα που η Μόσχα απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα και στη θάλασσα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Τραμπ βράβευσε τον Μασκ με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών: «Τιτάνας της βιομηχανίας, είναι ο Έντισον της εποχής μας»
Με θερμά λόγια τίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, παρά την απομάκρυνσή τους τελευταίους μήνες - Βραβεύσεις και για κορυφαία στελέχη των Google, Nvidia, AMD, Dell και Microsoft
Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ