Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Νορβηγία: Ομόφωνη απόφαση της Δικαιοσύνης – Παραμένει στη φυλακή ο νεοναζί δολοφόνος Άντερς Μπρέιβικ

Νορβηγία: Ομόφωνη απόφαση της Δικαιοσύνης – Παραμένει στη φυλακή ο νεοναζί δολοφόνος Άντερς Μπρέιβικ

Η νορβηγική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα του νεοναζιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος ζητούσε να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, μόλις δέκα χρόνια αφότου σκότωσε 77 ανθρώπους στο Όσλο και στο νησί Ούτεγια της Νορβηγίας.

«Υπάρχει προφανής κίνδυνος να επαναλάβει τη συμπεριφορά που οδήγησε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 22ας Ιουλίου» 2011, ανέφερε το δικαστήριο του Τέλεμαρκ στο σκεπτικό της απόφασής του.

Ο Μπρέιβικ είχε υποστηρίξει πως δεν ασπάζεται πλέον τη βία, δεν έπεισε όμως την εισαγγελέα της έδρας, που ήταν καταπέλτης: «Αυτός ο άνθρωπος, είναι ο ίδιος με εκείνον που κατευθύνθηκε προς τους νέους στην Ούτεγια, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι θα τους βοηθήσει και τους πυροβόλησε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η νέα ακροαματική διαδικασία αποτελεί για τον Μπρέιβικ “ένα σόου δημοσίων σχέσεων” με στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησής του και να ανανεώσει την επαφή του με τους ανθρώπους που έχουν τις ίδιες απόψεις με αυτόν.

“Τρέφεται από αυτή τη δημοσιότητα”, είχε πει επί λέξει η εισαγγελέας.

Επιπρόσθετα η ψυχίατρος που τον παρακολουθεί, είχε αποφανθεί κατηγορηματικά: Είναι επικίνδυνος, όσο ήταν και πριν μία δεκαετία, όταν δηλαδή διέπραξε τα εγκλήματά του.

Ο Μπρέιβικ σκότωσε οκτώ ανθρώπους στο Όσλο, όταν ανατίναξε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και στη συνέχεια πήγε στο νησί και άνοιξε πυρ αδιακρίτως, σκοτώνοντας άλλους 69, στην πλειονότητά τους εφήβους που μετείχαν στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη.

Ο 42χρονος Μπρέιβικ εκτίει ποινή κάθειρξης 21 ετών, η οποία ωστόσο μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον, εφόσον θεωρηθεί απειλή για την κοινωνία. Είχε ωστόσο τη δυνατότητα να ζητήσει την πρόωρη αποφυλάκισή του αφού εξέτισε 10 χρόνια από την ποινή του και μπορεί να υποβάλει παρόμοια αιτήματα ένα χρόνο έπειτα από κάθε απόρριψη του δικαστηρίου.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις