Κόσμος

Νότια Αφρική: Αλμπίνα ελεφαντίνα επέζησε από την παγίδα των λαθροθηρών και μεγαλώνει σε καταφύγιο

Από μικρή έζησε στο πετσί της τις δυσκολίες της ζωής η Κανίσα. Γεννημένη αλμπίνα ελεφαντίνα, όταν ήταν μόλις τεσσάρων μηνών πιάστηκε σε παγίδα λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ της Νότιας Αφρικής με αποτέλεσμα να σκιστεί το στόμα της.

Παγιδευμένη επί τέσσερις ημέρες, αφυδατωμένη και ανήμπορη να φάει εξαιτίας των τραυμάτων της, η Κανίσα διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε ένα καταφύγιο στην Μπουμαλάνγκα, βορειοανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ.

Αργότερα μεταφέρθηκε στο κέντρο αποκατάστασης ελεφάντων HERD, όπου και ζει πλέον μαζί με ένα κοπάδι ελεφάντων με αρχηγό τον αρσενικό ελέφαντα Τζαμπουλάνι.

Η ιδρύτρια του HERD, Εϊντίν Ρουντ, δήλωσε ότι η τοποθέτηση παγίδων με θηλιά βρίσκεται σε αύξηση εξαιτίας του ανθρώπινου υπερπληθυσμού και των μειούμενων βιοτόπων της άγριας ζωής.

Οι λαθροθήρες τοποθετούν τις παγίδες για να πιάσουν μεγάλα θηράματα ή μικρότερα ζώα για κατανάλωση ή για πώληση.

alpino elephant

Η Ρουντ εξηγεί ακόμη ότι πολλοί ελέφαντες από το ίδιο κοπάδι ήταν επίσης ορφανοί και είχαν μεγαλώσει με τη βοήθεια ανθρώπων.

“Θεωρώ ότι αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που δέχονται τα ορφανά, επειδή τους είναι γνώριμη αυτή η αίσθηση”, λέει.

Οι αλμπίνοι ελέφαντες είναι σπάνιοι αλλά όσοι έχουν αυτή την πάθηση μπορούν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους.

Τις μέρες που έχει έντονη ηλιοφάνεια, η Κανίσα, το όνομα της οποίας σημαίνει ηλιαχτίδα στην τοπική διάλεκτο ‘τσόνγκα’, για να προστατεύσει το δέρμα της βρίσκει σκιά κάτω από τους μεγαλύτερους ελέφαντες.

Αν το κοπάδι επεκταθεί πολύ για τα δεδομένα της περιοχής, τότε η Κανίσα και οι άλλοι ελέφαντες θα αφεθούν και πάλι ελεύθεροι στο φυσικό τους περιβάλλον.

alpino elephant

Η Κανίσα έχει αναπτύξει δεσμούς με ένα πρόβατο, την Λάμι, η οποία έχει προσφέρει την αγκαλιά της ως παρένθετη μητέρα σε ορφανούς ρινόκερους και σε άλλα ελεφαντάκια που έχουν μεταφερθεί στο HERD.

Στη διάρκεια της ημέρας η Κανίσα τριγυρίζει με το κοπάδι των ελεφάντων και τις νύχτες κοιμάται μέσα στο μαντρί με την Λάμι και με ένα άλλο πρόβατο.

“Η Λάμι έπαιξε τεράστιο ρόλο στο να είναι καλά η Κανίσα, ειδικά στην αρχή. Την βοήθησε πολύ να χαλαρώσει”, επισημαίνει η Ρουντ.

Παρά τα εμφανή σημάδια από την παγίδα, η Κανίσα φαίνεται ότι απολαμβάνει να μεγαλώνει στα χέρια ανθρώπων και δεν επιτρέπει στη δύσκολη αφετηρία της ζωής της να την εμποδίσει από το να λάμπει ανάμεσα στους άλλους ελέφαντες, καταλήγει η Ρουντ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Φωτογραφίες reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ψυχρός πόλεμος» Τραμπ – Ιράν με νέο ντόμινο δηλώσεων και στρατιωτικό πακέτο 8,6 δισ. δολαρίων σε συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Με τις διαπραγματεύσεις «να κρέμονται σε μία κλωστή», και παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, ο Τραμπ ενέκρινε πολεμικό πακέτο - μαμούθ σε Ισραήλ, Κατάρ, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ντόναλντ Τραμπ
Ρεπουμπλικανοί κατά Τραμπ για την απόσυρση 5.000 στρατιωτών από βάσεις στη Γερμανία: «Στέλνει λάθος μήνυμα στον Πούτιν»
Ρεπουμπλικανοί βουλευτές καλούν τον Τραμπ να στείλει τα στρατεύματα στα ανατολικά - Η Γερμανία αποκαλεί την απόφαση «κλήση αφύπνισης» που «δεν συνιστά λόγο πανικού»
Αμερικανικά στρατεύματα στην Γερμανία
Συγκλονίζει το μοντέλο του Onlyfans που είχε εντοπιστεί ετοιμοθάνατο στο Ντουμπάι: «Εκατομμυριούχοι με κακοποίησαν και απείλησαν να με σκοτώσουν»
Η 21χρονη Μαρία Κόβαλτσουκ που επέζησε από άγρια επίθεση που δέχτηκε στο Ντουμπάι το 2025, περιγράφει τον εφιάλτη που βίωσε, καταγγέλλει τις αρχές του Εμιράτου για συγκάλυψη και ζητά δικαιοσύνη
Η 21χρονη Μαρία Κόβαλτσουκ 18