Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ντ. Τραμπ: Ανέβαλλε επ’ αόριστον τις στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα!

Ντ. Τραμπ: Ανέβαλλε επ’ αόριστον τις στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα!
φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τα όπλα παρά πόδα στην κορεατική χερσόνησο! Την απόφασή της για “αναστολή επ’ αόριστον” των μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων στο έδαφος της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα η Ουάσιγκτον. Στόχος να πεισθεί ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να προχωρήσει στον πυρηνικό της αφοπλισμό.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε σήμερα ότι “αναστέλλει επ΄ αόριστον” τα κύρια στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγει από κοινού με τη Νότια Κορέα στην κορεατική χερσόνησο, ώστε να πεισθεί η Πιονγκγιάνγκ να απαρνηθεί οριστικά το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη, που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε την Τρίτη (12.06.2018) ότι σκοπεύει να σταματήσει αυτές τις “προκλητικές” στρατιωτικές ασκήσεις, μετά την ιστορική Σύνοδο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σήμερα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τις ΗΠΑ ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι “οι κύριες στρατιωτικές ασκήσεις Αυγούστου-Σεπτεμβρίου στην κορεατική χερσόνησο αναβάλλονται επ’ αόριστον”.

Ντ. Τραμπ: Δεν πρέπει να αρθούν ακόμα οι διεθνείς κυρώσεις

πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

“Η άρση των κυρώσεων δεν θα γίνει όσο δεν έχουμε τις αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα έχει πλήρως αποπυρηνικοποιηθεί” ξεκαθάρισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του Γουανγκ Γι.

Πάντως, την ίδια ώρα οι Ρώσοι και οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο να άρουν μερικώς τις εμπορικές κυρώσεις, εάν η Πιονγκγιάνγκ εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Να τονιστεί ότι το 90% των εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Κορέας γίνεται μέσω της Κίνας.

“Πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορούμε τελικά να προχωρήσουμε, έπειτα από τόσα χρόνια, στον δρόμο της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο”, επισήμανε ο Μάικ Πομπέο. Ωστόσο, επανέλαβε ότι ο στόχος της Ουάσιγκτον παραμένει “η πλήρης, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας”.

Το κείμενο που υπογράφηκε την Τρίτη (12.06.2018) στη Σιγκαπούρη από τους δύο ηγέτες αποτελεί αντικείμενο επικρίσεων από πολλούς ειδικούς, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Οουν δεσμεύτηκε μονάχα στην “πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου”. Αυτή η δέσμευση, που υπόκειται σε διαφορετικές ερμηνείες, είναι ουσιαστικά η επανάληψη μίας ήδη διατυπωμένης υπόσχεσης που δεν τηρήθηκε ποτέ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις