Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ντενίζ Γιουτζέλ: Από την… αγκαλιά του “Σουλτάνου” στης συζύγου του!

Ντενίζ Γιουτζέλ
Φωτογραφία από Twitter / @shemmoshemmo

Ο Ντενίζ Γιουτζέλ, Γερμανός δημοσιογράφος τουρκικής καταγωγής, κρατούνταν στην Τουρκία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Δεν είχε (φυσικά) δικαστεί και η φωτογραφία που τον δείχνει να πέφτει στην αγκαλιά της συζύγου του μετά την απελευθέρωσή του, κάνει τον γύρο του κόσμου!

Η σύλληψη του Ντενίζ Γιουτζέλ είχε προκαλέσει τεράστια ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο. Ο Γερμανός ανταποκριτής της Die Welt στην Τουρκία κατηγορούνταν από το καθεστώς Ερντογάν για τρομοκρατία. Και ως… συνήθως με στοιχεία που δεν αρκούσαν.

Άλλωστε, ειδικά μετά την αποχυτημένη απόπειρα πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου του 2016, το καθεστώς του “σουλτάνου” συλλαμβάνει και προφυλακίζει με στοιχεία… της πλάκας.

Η φωτογραφία του Ντενίζ Γιουτζέλ που συγκινεί

Ο Ντενίζ Γιουτζέλ κρατούνταν στην Τουρκία εδώ και έναν χρόνο. Και μάλιστα, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Η απελευθέρωσή του έγινε δια της… πλαγίας οδού. Η τουρκική εισαγγελία του απήγγειλε κατηγορίες, ζητώντας να του επιβληθεί φυλάκιση 18 ετών. Αυτό μετέδωσε άμεσα η Die Welt, επικαλούμενη δημοσίευμα του Πρακτορείου «Ανατολή».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το κατηγορητήριο και αποφάσισε τον τερματισμό της προφυλάκισής του.

Την ίδια ώρα, μια φωτογραφία κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Την έχει αναρτήσει στο Twitter ο δικηγόρος Veysal Ok. Έχει τραβηχτεί ακριβώς έξω από τις φυλακές, δευτερόλεπτα μετά την αποφυλάκισή του.

Δείχνει τον Ντενίζ Γιουτζέλ να πέφτει στην αγκαλιά της συζύγου του. Και κάπως έτσι η… διαδρομή από την “κόλαση” του Ερντογάν στον “παράδεισο” της γυναίκας του, δημιουργεί ένα “δυνατό” κοντράστ που συγκινεί.

Δείτε την φωτογραφία

Ικανοποιημένη η Μέρκελ

Την ίδια ώρα, την ικανοποίησή της για την αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ από τις τουρκικές φυλακές εξέφρασε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ευχαρίστησε όσους κατέβαλαν προσπάθειες για αυτή την εξέλιξη.

Η κυρία Μέρκελ ευχαρίστησε ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών και τον υπουργό Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τις προσπάθειές του, επισημαίνοντας ότι “αποδεικνύεται ότι οι συζητήσεις δεν είναι άχρηστες”, αλλά και την κοινωνία των πολιτών, στην Γερμανία και αλλού, για την συνεισφορά της.

Η Καγκελάριος αναφέρθηκε ωστόσο και σε άλλες, “ίσως όχι τόσο προβεβλημένες”, περιπτώσεις Γερμανών φυλακισμένων στην Τουρκία και ευχήθηκε γρήγορες δικαστικές διαδικασίες, με βάση το κράτος δικαίου, κάτι που όπως επισήμανε, ζήτησε χθες και από τον τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις