Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ντόναλντ, πάτα το μηδέν! Τεχνικά προβλήματα και καθυστερημένο τηλεφώνημα στη Μέρκελ!

Τραμπ Μέρκελ
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Πέρασαν τέσσερις μέρες από τις γερμανικές εκλογές για να αποφασίσει ο Ντόναλντ Τραμπ να σηκώσει το τηλέφωνο για να συγχαρεί την Άνγκελα Μέρκελ για τη νίκη τους. Γιατί καθυστέρησε; Δεν είχε… σήμα!

Τα τηλέφωνα στον Λευκό Οίκο φαίνεται πως έχουν γενικά πρόβλημα. Δεν εξηγείται αλλιώς. Χρειάστηκαν τέσσερις μέρες για να τηλεφωνήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στην Άνγκελα Μέρκελ και να τη συγχαρεί που βγήκε 4η φορά καγκελάριος της Γερμανίας.

Γιατί καθυστέρησε; Δεν είναι ότι οι σχέσεις τους είναι πιο ψυχρές κι από την Ανταρκτική. Είναι που υπήρχαν “τεχνικά” προβλήματα. Αυτή ήταν τουλάχιστον η εξήγηση του Λευκού Οίκου όταν τέθηκε το ερώτημα γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν τηλεφώνησε νωρίτερα στην καγκελάριο της Γερμανίας. Στην ηγέτιδα της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης

Τα “τεχνικά” προβλήματα που επικαλέστηκε ο Λευκός Οίκος δεν διευκρινίστηκαν. Είχε χαλάσει το τηλέφωνο στο Οβάλ Γραφείο ως πούμε; Αλλά μάλλον κανείς δεν πιστεύει ότι αν ήθελε ο Τραμπ δεν θα επικοινωνούσε. Ας έκανε ένα tweet. Τόσα κάνει καθημερινά…

Τραμπ – Μέρκελ: μια σχέση δύσκολη

Η αλήθεια είναι πως οι δυο τους δεν ξεκίνησαν καλά.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την άβολη στιγμή, κατά την πρώτη τους συνάντηση στο Λευκό Οίκο. Τότε που η Μέρκελ ζήτησε… χειραψία από τον Τραμπ και εκείνος έκανε σαν να μην άκουσε. Και ακολούθησε μια ακόμα πιο δύσκολη συνέντευξη Τύπου…

Τραμπ Μέρκελ

Θυμηθείτε τις στιγμές…

Η Μέρκελ δεν έχει κρύψει ότι η σχέση της με τον Τραμπ δεν μοιάζει σε τίποτα με εκείνη που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα. Πολλές φορές τους τελευταίους μήνες έχει –δημόσια- τονίσει τις διαφορές της με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

“Καλή τύχη…”

Την Πέμπτη (28.09.2017) λοιπόν, ο Τραμπ αποφάσισε να τηλεφωνήσει στη Μέρκελ για να τη συγχαρεί που επανεξελέγη στην καγκελαρία της Γερμανίας. Είχαν περάσει τέσσερις μέρες από τις γερμανικές εκλογές. Ούτε με tweet δεν της είπε μια κουβέντα…

Στο (τυπικό) τηλεφώνημα, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη την Γερμανίδα καγκελάριο και της ευχήθηκε “καλή τύχη” στην προσπάθεια “σχηματισμού κυβέρνησης”.

Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπογράμμισε τον «βαθύ δεσμό» που ενώνει την Ουάσινγκτον και το Βερολίνο.

Τόνισε επίσης «τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ισχυρή και παλαιά συμμαχία με τη γερμανική κυβέρνηση και τον γερμανικό λαό».

Το Ιράν

Τραμπ και Μέρκελ συζήτησαν και μάλλον… διαφώνησαν και για τη συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συμφωνία υπεγράφη το 2015 από την Τεχεράνη κι έξι δυνάμεις. Ανάμεσά τους, φυσικά, ΗΠΑ και Γερμανία. Αλλά ο Τραμπ θέλει να την… καταργήσει και πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του τις επόμενες εβδομάδες.

Συζήτησαν για το «πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κακόβουλες δραστηριότητες του Ιράν στη Μέση Ανατολή», «αναφέρθηκαν στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» και «στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και τη μη συμμόρφωσή του προς σχετικές αποφάσεις (του Συμβουλίου Ασφαλείας) του ΟΗΕ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Βόρεια Κορέα

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ακόμη πόσο μεγάλη σημασία έχει να επιτευχθεί «μια ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», σημειώνεται στο κείμενο.

Πριν από μία εβδομάδα, η Μέρκελ είχε εκφράσει τη «σαφή διαφωνία» της με τον Αμερικανό πρόεδρο για την Πιονγκγιάνγκ.

Μιλώντας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο Τραμπ είχε απειλήσει να καταστρέψει ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα. Προσωπικά «τάσσομαι εναντίον τέτοιων απειλών», είχε δηλώσει αντιδρώντας η Μέρκελ χωρίς περιστροφές.

Τα άλλα… αγκάθια

Υπάρχουν πολλά ακόμη ζητήματα για τα οποία οι διαφωνίες των δύο ηγετών, οι οποίοι δύσκολα θα μπορούσαν να έχουν πιο διαφορετικές προσωπικότητες, είναι γνωστές.

Η ανακοίνωση του Τραμπ ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Βερολίνου.

Και παρά το ότι οι αμερικανικές επικρίσεις για το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα δεν είναι καινούργιες, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν υιοθετήσει πολύ πιο σκληρό τόνο από τους προκατόχους τους στο ζήτημα αυτό κι έχουν απειλήσει να επιβάλουν δασμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις