Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν: Η “γλώσσα του σώματος” που… μαρτυρά πολλά

Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν: Η “γλώσσα του σώματος” που… μαρτυρά πολλά

Μια μεγάλη… ομολογουμένως προσπάθεια κατέβαλαν Ντόναλντ Τραμο και Κιμ Γιονγκ Ουν στην συνάντησή τους στο Βιετνάμ,. προκειμένου να δείξουν ότι το κλίμα μεταξύ τους είναι καλό.

Στις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου από την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, το Ανόι, ο Τραμπ πρόεδρος περπατά προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν, με την παλάμη του να κοιτά προς τα πάνω, προτού οι δύο ηγέτες αγκαλιαστούν και με συγχρονισμένες κινήσεις γυρίσουν για να αντικρίσουν τις κάμερες.

«Και οι δύο προσπαθούν να δείξουν ότι η σχέση τους έχει βελτιωθεί από την προηγούμενη φορά» που συναντήθηκαν, είπε ο Άλαν Πιζ, ένας Αυστραλός ειδικός στη γλώσσα του σώματος και συγγραφέας βιβλίων για το θέμα.

«Η αντιγραφή των κινήσεων μεταξύ τους είναι αρκετά ισχυρή». Σύμφωνα με τον Πιζ, το «καθρέφτισμα» των κινήσεων συνίσταται στον τρόπο που οι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να δείξουν ότι έχουν μια καλή σχέση, αντιγράφουν ο ένας τη γλώσσα του σώματος του άλλου, ώστε να τον κάνουν να νιώσει άνετα.

Η αλλαγή στάσης από την πρώτη συνάντηση

Ειδικοί σημειώνουν ότι η επαφή τους σήμερα αντιπαραβάλλεται με την ιστορική πρώτη συνάντησή των δύο ηγετών στη Σιγκαπούρη πριν από 8 μήνες, όταν επιδίωκαν να προβάλουν μια αίσθηση ελέγχου της όλης κατάστασης, ανταλλάσσοντας «δυνατές» χειραψίες.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν μια σειρά συναντήσεων σήμερα και θα επιχειρήσουν να καταγράψουν πρόοδο στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας που σύναψαν στη Σιγκαπούρη με στόχο την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδειχνε να έχει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σύγκριση με τις συνομιλίες της Σιγκαπούρης, την ώρα που ο Ρεπουμπλικανός υποδέχθηκε τον Κιμ με την παλάμη του προς τα πάνω, μια ένδειξη, σύμφωνα με την ειδικό στη γλώσσα του σώματος Κάρεν Λίονγκ, μιας πιο ανοικτής, συμφιλιωτικής προσέγγισης εκ μέρους του.

“Θέλει να κερδίσει τον Τραμπ”

«Ο Τραμπ θέλει (να εγκαθιδρύσει) μια καλή σχέση. Δεν βρίσκεται εδώ για να εμφανιστεί ως ο νταής, βρίσκεται εδώ για να κερδίσει τον Κιμ» εξήγησε η Λίονγκ, διευθύντρια του Influence Solutions, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη και συγγραφέας του βιβλίου “Win People Over”.

«Ο Κιμ περπατούσε προς τον Τραμπ με πολύ ταχύτερο βήμα και το χέρι του προτεταμένο. Πριν, στη Σιγκαπούρη, ο Κιμ ήταν πολύ πιο διστακτικός. Δίνει την αίσθηση της οικειότητας σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Η Κιμ Χιουνγκ-χι, η διευθύντρια του Korea Body Language Lab, περιέγραψε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται «πως προσέχει ιδιαίτερα» τη χειραψία με τον Κιμ, σε σύγκριση με άλλους ηγέτες.

Η… “καμπάνα” και το “σμίξιμο φρυδιών”

Εντούτοις, οι ειδικοί παρατήρησαν σημάδια έντασης μεταξύ των δύο ανδρών, όταν εκείνοι κάθισαν. Για παράδειγμα, ο Άλαν Πιζ πρόσεξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, που κάθισε με τον παραδοσιακό κυρίαρχο τρόπο του και με τα χέρια του να σχηματίζουν «καμπάνα», έσμιξε τα φρύδια του. Ο Κιμ είχε πάρει μια θέση που δείχνει αυτοέλεγχο.

«Οι δυο τους χαμογέλαγαν μόνο όταν το περίμεναν από εκείνους οι άλλοι» εξήγησε. «Έδιναν παράσταση» τόνισε ο ίδιος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις