Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ο “Έλληνας” Λέοναρντ Κοέν – Η Ύδρα και η “μούσα” [pics, vids]

Φωτογραφία: EPA
Φωτογραφία: EPA

Ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδοποιούς, ένας ποιητής του έρωτα και της ζωής – ακόμα και μέσα από τους σκοτεινούς στίχους των τραγουδιών και των ποιημάτων του – ο Λέοναρντ Κοέν είχε συνδεθεί με την Ελλάδα και την Ύδρα. Ο θάνατός του, σε ηλικία 82 ετών, σκορπίζει θλίψη σε όσους τον γνώρισαν, είτε από κοντά είτε μέσα από τα ποιήματα και τα τραγούδια του.

Είχε διηγηθεί πολλές φορές το πως αποφάσισε, τη δεκαετία του ’60 να αφήσει το βροχερό Λονδίνο, όπου είχε μετακομίσει από τον Καναδά όπου γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1934 (στο Μόντρεαλ συγκεκριμένα), για να βρει την τύχη του. Και οι συγκυρίες που τον “έφεραν” στο νησί του Αργοσαρωνικού μοιάζει δύσκολο να τις φανταστεί κανείς.

Ήταν Απρίλιος του ’60 όταν ενώ περπατούσε στο Λονδίνο μια μέρα που έβρεχε, είδε μπροστά του την πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδας. Μπήκε μέσα και αντίκρισε έναν ηλιοκαμένο άνδρα. Τον ρώτησε τι καιρό κάνει στην Ελλάδα, πήρε την απάντηση πως ήταν άνοιξη και αμέσως πήρε την απόφασή του: λίγες μέρες μετά εγκατέλειψε την Αγγλία.

Λάτρεψε την Ύδρα γιατί εκεί γνώρισε, ερωτεύτηκε και εμπνεύστηκε, την Μάριαν Ιλέν. Είναι η γυναίκα που τον ενέπνευσε να γράψει το So Long Marianne και το Bird on the Wire, η γυναίκα που έζησε μαζί της (στην Ύδρα) σχεδόν 10 χρόνια και λίγο πριν εκείνη φύγει από τη ζωή (σ.σ. πέθανε στις 28 Ιουλίου 2016 στη Νορβηγία σε ηλικία 81 ετών) της είχε στείλει μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια επιστολή “υποσχόμενος” πως γρήγορα θα την ακολουθούσε. Όπως και έγινε…

«Λοιπόν, Marianne, έφτασε αυτή η ώρα που παραμεγαλώσαμε και τα σώματά μας αρχίζουν να καταρρέουν.
Νομίζω πως θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα.
Θέλω να ξέρεις πως είμαι σε απόσταση αναπνοής πίσω σου – αν απλώσεις το χέρι σου νομίζω ότι μπορείς να αγγίξεις το δικό μου! Να ξέρεις ότι πάντα σε αγαπούσα, για την ομορφιά σου και τη σοφία σου, αλλά δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, γιατί τα γνωρίζεις καλά. Τώρα όμως, θέλω απλά να σου ευχηθώ να έχεις ένα πολύ καλό ταξίδι. Αντίο παλιά μου φίλη. Σου στέλνω απέραντη αγάπη. Τα λέμε σύντομα…»

Στην Ύδρα, ο Κοέν αποφάσισε να αγοράσει σπίτι. Ένα παραδοσιακό σπίτι στο νησί, εκεί όπου έγραψε μερικά από τα πιο σημαντικά “διαμάντια” του. Πλήρωσε μόλις 1.500 δολάρια για να αγοράσει το σπίτι όπου έμεινε σχεδόν μια 10ετία. Ήταν χρήματα που του είχε αφήσει κληρονομιά τη γιαγιά του και όπως θα δήλωνε χρόνια αργότερα, αυτή ήταν η πιο έξυπνη απόφαση της ζωής του.

Εκεί, λοιπόν, γνώρισε την πανέμορφη, ψηλή και ξανθιά Μάριαν Ιλέν. Μια θεϊκή ύπαρξη που οι θεοί έφεραν στο δρόμο μου, όπως είχε πει. Ήταν η “μούσα” του. Η γυναίκα που τυλιγμένη μόνο με μια πετσέτα, καθισμένη μπροστά σε μια γραφομηχανή στο σπίτι της Ύδρας, κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου Songs from a Room που κυκλοφόρησε το 1969.

Από τον Σεπτέμβριο του ’60 όταν αγόρασε το σπίτι στην Ύδρα, μοίραζε το χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα το εξωτερικό. Εκεί έγραψε κάποια από τα καλύτερα τραγούδια και βιβλία του. Περιέγραφε την Ύδρα σαν ένα παράδεισο επί της γης. Και ας μην είχε το σπίτι που αγόρασε, όταν το αγόρασε, ηλεκτρικό και υδραυλικά. Είχε βεράντα και υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Επισκεπτόταν την Ύδρα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε