Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ο Εμανουέλ Μακρόν «απολογήθηκε» στον πρόεδρο του Ισραήλ για τους νεκρούς αμάχους στη Γάζα

Ο Εμανουέλ Μακρόν «απολογήθηκε» στον πρόεδρο του Ισραήλ για τους νεκρούς αμάχους στη Γάζα

Τα όσα είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη του στο BBC για το Ισραήλ που «βλάπτει εσκεμμένα αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας» προκάλεσαν ενόχληση στο Τελ Αβίβ. Και την Κυριακή (12.11.2023) ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του για να… απολογηθεί.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Ισαάκ Χέρτσογκ, ο Γάλλος ηγέτης… διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό πρόεδρο ότι «δεν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βλάπτει εσκεμμένα άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας». Αυτό αναφέρει ανακοίνωσή της η ισραηλινή προεδρία, δυο μέρες μετά τη συνέντευξη Μακρόν στο BBC.

Ο Μακρόν, ανέφερε η ανακοίνωση της Ισραηλινής προεδρίας, είχε την ευκαιρία να «διευκρινίσει» τις δηλώσεις του και ο Χέρτσογκ τον εξήρε.

Στη συνέντευξή του στο BBC, ο Εμανουέλ Μακρόν «παρότρυνε το Ισραήλ να σταματήσει» τους «βομβαρδισμούς που σκοτώνουν αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε πως «de facto σήμερα είναι οι άμαχοι αυτοί που βομβαρδίζονται. Μωρά, γυναίκες, ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται».

«Ο πρόεδρος Μακρόν είπε καθαρά πως δεν είχε την πρόθεση να κατηγορήσει το Ισραήλ ότι βλάπτει από πρόθεση αθώους αμάχους στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», αναφέρει η ισραηλινή προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε πως οι δηλώσεις του «αφορούσαν την ανθρωπιστική κατάσταση, που παραμένει σημαντικό ζήτημα για εκείνον και άλλες χώρες».

«Υπογράμμισε επίσης ότι υποστηρίζει χωρίς περιστροφές το δικαίωμα και το καθήκον του Ισραήλ να αμυνθεί και εξέφρασε την υποστήριξή του στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς«, συνεχίζει το κείμενο.

Οι δηλώσεις του Μακρόν «προκάλεσαν πολλή οδύνη και αντιλογίες στο Ισραήλ», συμπλήρωσε η ισραηλινή προεδρία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τις χαρακτήρισε «πραγματολογικά και ηθικά λάθος» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προχθές Σάββατο, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά πως «η ευθύνη για το κακό που παθαίνουν άμαχοι δεν πρέπει να επιρρίπτεται στο Ισραήλ, αλλά στη Χαμάς».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις