Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε τον Νίκο Αλιάγα και ζήτησε… ευρωπαϊκό στρατό

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε τον Νίκο Αλιάγα και ζήτησε… ευρωπαϊκό στρατό

Τον Νίκο Αλιάγα και το Europe 1 επέλεξε για την πρώτη του ραδιοφωνική συνέντευξη από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν. Μίλησε για την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα και την Ελλάδα και ζήτησε ευρωπαϊκό στρατό.

Η συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν στο Europe 1 και τον Νίκο Αλιάγα είναι, φυσικά, το θέμα της ημέρας στη Γαλλία. Άλλωστε, έγινε ακόμα και φωτογράφηση του Γάλλου προέδρου μαζί με τον ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφο, με τις φωτογραφίες να έχουν… γεμίσει τα social media.

https://twitter.com/Europe1/status/1059697008284524544

https://twitter.com/nikosaliagas/status/1059727512530509824

https://twitter.com/ClaireDutronc/status/1059692962546966529

Κατά τον Εμανουέλ Μακρόν, η Ευρώπη δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό. «Δεν θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους, εάν δεν αποφασίσουμε να έχουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό. Απέναντι στην Ρωσία που βρίσκεται στα σύνορά μας και η οποία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει απειλητική… οφείλουμε να έχουμε μία Ευρώπη που αμύνεται περισσότερο μόνη, χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά κυρίαρχο τρόπο», εξήγησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε, χωρίς να τις κατονομάζει, «σε αυταρχικές δυνάμεις που αναδύονται και πάλι και επανεξοπλίζονται στα όρια της Ευρώπης». «Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι επικίνδυνος», είπε ο Γάλλος πρόεδρος και μίλησε για δυο πράγματα που του θυμίζουν τη δεκαετία του ’30. «Η Ευρώπη συγκλονίστηκε από βαθιά οικονομική κρίση. Ας δούμε τι έγινε στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία. Έζησαν μια κρίση από την οποία τώρα βγαίνουν. Και αυτές οι χώρες γίνονται μάρτυρες της ανόδου του εθνικισμού».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατευτεί «απέναντι στην Κίνα, την Ρωσία και ακόμη και απέναντι στις ΗΠΑ», αναφερόμενος στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση από την Διεθνή Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF). «Ποιος είναι το βασικό θύμα;», αναρωτήθηκε: «Η Ευρώπη και η ασφάλειά της».

Ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο θα πρέπει να συσταθεί το 2019 για να αναπτύξει τις στρατιωτικές ικανότητες των κρατών μελών και να προωθήσει την στρατηγική ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Παρίσι αναλαμβάνει επίσης την πρωτοβουλία μαζί με οκτώ Ευρωπαίους εταίρους της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, η οποία θα έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί με ταχύτητα μία στρατιωτική επιχείρηση, μία εκκένωση περιοχής σε εμπόλεμη χώρα ή επιχειρήσεις αρωγής σε περίπτωση καταστροφής.

Η ικανότητα ενισχυμένης άμυνας της Ευρώπης αποτελεί ένα από τα σχέδια στα οποία έδωσε προτεραιότητα ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την συνέντευξή του ώστε να ανταποκριθεί στους «φόβους» των Ευρωπαίων.

Με αφορμή την 100η επέτειο από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (του λεγόμενου και Μεγάλου Πολέμου) στις 11 Νοεμβρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε «τον παραλογισμό των συρράξεων, τον παραλογισμό του πολεμοχαρούς εθνικισμού», την επιστροφή του οποίου αρχίζει να διακρίνει «σε μία όλο και πιο κατακερματισμένη Ευρώπη» από εκείνους που «παίζουν με τους φόβους παντού».

Ζήτησε να εισακουσθούν οι φόβοι αυτοί, κυρίως «ο φόβος μίας Ευρώπης του ακραίου φιλελευθερισμού που δεν επιτρέπει πλέον στις μεσαίες τάξεις να ευημερήσουν». «Έχουμε ανάγκη από μία Ευρώπη που προστατεύει περισσότερο τους εργαζόμενους, που θα είναι περισσότερο ανοικτή σε όλους τους ανέμους», είπε χωρίς να παραλείψει τον φόβο των μεταναστών: «Πρέπει να δώσουμε μία πραγματική απάντηση, σύμφωνη με τις αρχές μας, παρέχοντας άσυλο σε όσους οφείλουμε να προστατεύσουμε, σε συνδυασμό με μία πολιτική ανάπτυξης, ασφάλειας και προστασίας των συνόρων μας».

Ο Μακρόν στο Επάρζ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έφθασε το πρωί στο Επάρζ, θέατρο αιματηρών μαχών το 1915 και τίμησε την μνήμη του Μορίς Ζενεβουά (Maurice Genevoix) που είναι ένας από τους αγαπημένους του συγγραφείς, και ο οποίος τραυματίσθηκε εκεί, δίνοντας στην συνέχεια μία συγκλονιστική περιγραφή στο «Ceux de 14».

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί στην συνέχεια το Βερντέν, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, για να τιμήσει τους ήρωες της μεγαλύτερης και γνωστότερης μάχης του Μεγάλου Πολέμου και θα επισκεφθεί μαζί με 20 μαθητές το συγκλονιστικό οστεοφυλάκιο όπου βρίσκονται τα λείψανα 130.000 Γάλλων και Γερμανών στρατιωτών.

Συνολικά, 300.000 μαχητές σκοτώθηκαν ανάμεσα στον Φεβρουάριο και τον Δεκέμβριο του 2016 στην κόλαση του Βερντέν.

Η σημερινή ημέρα του οδοιπορικού θα ολοκληρωθεί στην Ρεμ όπου ο Εμανουέλ Μακρόν θα τιμήσει τον «Μαύρο Στρατό», τους μαχητές από τις αποικίες με προεξάρχοντες τους Σενεγαλέζους πυροβολητές. Ήταν 200.000 παρόντες στο μέτωπο και άφησαν πίσω τους τους 30.000 νεκρούς.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις