Κόσμος

Ο Έντι Ράμα ετοιμάζει αυτόνομο μουσουλμανικό κράτος μέσα στην Αλβανία στα πρότυπα του Βατικανού

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια του Έντι Ράμα, θα δημιουργηθεί το μικρότερο κράτος του κόσμου: Ένα μουσουλμανικό κράτος, στα πρότυπα του Βατικανού, μέσα στα Τίρανα, στην Αλβανία.

Σύμφωνα με τους New York Times αυτό το νέο κράτος που ονειρεύεται ο Έντι Ράμα στην Αλβανία, θα ελέγχει σε μέγεθος περίπου 5 οικοδομικά τετράγωνα (αντίστοιχα σε μέγεθος των νεοϋορκέζικων τετραγώνων) και μέσα σε αυτό θα επιτρέπεται το αλκοόλ, οι γυναίκες θα μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν και γενικότερα δεν θα υπάρχουν κανόνες στον τρόπο ζωής.

«Ο Θεός δεν απαγορεύει τίποτα, γι’ αυτό μας έδωσε μυαλό», είπε ο κληρικός, Edmond Brahimaj, γνωστός στους οπαδούς του ως Baba Mondi, εξηγώντας πώς σκοπεύει να κυριαρχήσει σε ένα κομμάτι γης 27 στρεμμάτων που η Αλβανία θέλει να μετατρέψει σε κυρίαρχο κράτος με τη δική της διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, λέει ότι θα ανακοινώσει αναλυτικά τα σχέδιά του στο προσεχές μέλλον για αυτό το μικρό κράτος που θα ονομάζεται «Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος Μπεκτασί».

Κύριος σκοπός του νέου αυτούς κράτους θα είναι η προώθηση της θρησκευτικής ανεκτικότητας.

Οι Μπεκτασήδες

Η σέκτα των Μπεκτασήδων (Bektaşi) δερβίσηδων ανήκει στο Σούφι Ισλάμ και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του Ισλάμ στη Μέση Ανατολή, Μικρά Ασία και Βαλκάνια, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Οθωμανική περίοδο, στην Περσική Αυτοκρατορία και αλλού.

Οι μπεκτασήδες παντρεύουν στοιχεία της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης με το Σιϊτισμό αλλά και το ορθόδοξο Ισλάμ (Σουνιτισμός).

Μαζί με τους Μεβλεβί και τους Νακσμπαντί θεωρούνται ως οι πλέον γνωστές κατευθύνσεις του σουφισμού την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά την επικράτηση της τελευταίας στα Βαλκάνια και την Ανατολία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Πώς η δίωξη του Ραούλ Κάστρο μπορεί να οδηγήσει στον πόλεμο ΗΠΑ και Κούβα – Προετοιμάζεται να δεχθεί επίθεση η Αβάνα
O πρόεδρος της Κούβας απειλεί με μακελειό στην περίπτωση εισβολής στην χώρα – Το παράδειγμα της Βενεζουέλας και η «βοήθεια» που θέλει να προσφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ στους Κουβανούς
Ραούλ Κάστρο
Axios: «Ρήξη» Νετανιάχου και Τραμπ για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ιράν – «Ο Μπίμπι είχε πάρει φωτιά»
Οι δύο ηγέτες διαφωνούσαν σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν το Ιράν στο μέλλον - Ο Νετανιάχου «θα κάνει ό,τι θέλω εγώ » σχετικά με το Ιράν, αλλά «έχουμε καλές σχέσεις» είπε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου