Κόσμος

Ο Ερντογάν ανησυχεί με τις προθέσεις του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή – «Ελπίζουμε να κάνει διαφορετικά βήματα»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα (13.11.2024) ότι ανησυχεί για τις προθέσεις του νεοκλεγέντα Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την Μέση Ανατολή και την στάση που θα κρατήσει απέναντι στο Ισραήλ.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

«Μου φαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνω διαπιστώσεις επ’ αυτού», δήλωσε αρχικά ο Τούρκος Πρόεδρος και έπειτα πρόσθεσε ότι: «Ελπίζουμε ότι ο Τραμπ θα κάνει διαφορετικά βήματα σε ό,τι αφορά την περιοχή κατά την διάρκεια της θητείας του διότι το μήνυμα που εκπέμπεται κάποιες φορές μας ανησυχεί».

REUTERSREUTERS/Maxim Shemetov

«Τέλος» οι εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ τον Μάιο, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Άγκυρα δεν έχει αυτήν την στιγμή εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ και καμία διάθεση να τις αναπτύξει.

«Μία Δημοκρατία της Τουρκίας της οποίας ηγείται ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση. Έχουμε κόψει το εμπόριο και τις σχέσεις με το Ισραήλ. Τελεία και παύλα».

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Γάζα, αλλά δεν έχει επισήμως διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ και η τουρκική πρεσβεία είναι ανοικτή και σε λειτουργία.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Τουρκία στα Ηνωμένα Εθνη για την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

REUTERSREUTERS/Maxim Shemetov

Τι είπε για Άσαντ και Έλον Μασκ

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει ότι θα συναντήσει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ με στόχο την επανόρθωση των σχέσεων της Τουρκίας με την γειτονική χώρα, μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk. «Η αποκατάσταση των σχέσεων με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ θα αμβλύνει, ελπίζω, τις εντάσεις στην περιοχή», είπε.

Κατά την εν πτήσει συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργασθεί με τον Ιλον Μασκ στον τεχνολογικό τομέα, εάν υπάρξουν οι ευκαιρίες.

«Ο Μασκ είναι επιχειρηματίας που εργάζεται στους τομείς του διαστήματος και της τεχνολογίας. Η τεχνολογία δεν είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορείς να προχωρήσεις μόνος σου, χρειάζεσαι οπωσδήποτε συνεργασία. Αν υπάρξουν ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα αυτόν, μπορούν να γίνουν βήματα με τον Μασκ», είπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η τελευταία συνέντευξη του Eric Dane και η σκληρή μάχη μέχρι το τέλος - «Θα παλέψω μέχρι την τελευταία μου ανάσα»
Ο ηθοποιός άφησε πίσω του «ηχηρό» μήνυμα δύναμης απέναντι σε μια ιδιαίτερα σκληρή ασθένεια - Δεν είχε διστάσει ποτέ να δώσει συνέντευξη και να ενημερώσει τον κόσμο για την ALS
ερικ ντειν
Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατηγορεί την Κίνα πως θέλει να «τροποποιήσει το στάτους κβο δια της ισχύος»
Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με «το πιο σοβαρό και πιο περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας» μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επικαλούμενη όχι μόνο την Κίνα, αλλά επίσης τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα
Η πρωθυπουργός Σανάε Τακαΐτσι
Politico: Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στην ΕΕ – Απειλούν με αντίποινα αν σταματήσει να αγοράζει αμερικανικά όπλα
Αν και ο Τραμπ ζητά από την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος σχετικά με την άμυνα της ηπείρου, δεν επιθυμεί να γίνει σε βάρος των αμερικανικών αμυντικών εταιρειών
Ντόναλντ Τραμπ
Ο «creepy» έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου που συνελήφθη για την υπόθεση Επστάιν: Από τα αρκουδάκια στο Royal Lodge, στα απόρρητα έγγραφα
Από αγαπημένος γιος κατέληξε απόκληρος της βασιλικής οικογένειας που έχει «εμμονή» με λούτρινα και ερευνάται για τη σχέση του με ανήλικη και τις επαφές του με τον Επστάιν
Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου της Βρετανίας