Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Ερντογάν απαγόρευσε την πολιτική δράση στην πιο ισχυρή γυναίκα αντίπαλό του

Ο Ερντογάν απαγόρευσε την πολιτική δράση στην πιο ισχυρή γυναίκα αντίπαλό του

Στο στόχαστρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε – όπως ήταν αναμενόμενο – η επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Κωνσταντινούπολης. Η Τζανάν Καφταντσίογλου αποτελεί μια από τις πιο δυνατές φωνές της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ενώ κατά πολλούς θεωρείται «ο αρχιτέκτονας» της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του Εκρέμ Ιμάμογλου. 

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας λοιπόν φρόντισε να περιοριστεί η πολιτική της δράση, αφού καταδικάστηκε την Πέμπτη (13.05.2022) για καταδικάστηκε για αναρτήσεις της στο Twitter μεταξύ 2012-17. Η επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την απόφαση, καταδικάστηκε για… προσβολή του προέδρου και του κράτους. 

Στην Τζανάν Καφταντσίογλου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και 11 μηνών. Απόφαση που θεωρείται πλήγμα για τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 13 μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, αφού για όποιον καταδικαστεί πάνω από τρία χρόνια δεν μπορεί να είναι μέλος κόμματος ή υποψήφιος. 

Η 50χρονος πολιτικός έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό τον Σεπτέμβριο του 2019 σε κάθειρξη 10 ετών με τις κατηγορίες της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και της «προσβολής του αρχηγού του κράτους». Εννέα μήνες αργότερα, το Εφετείο επιβεβαίωσε την καταδίκη της. Η Τζανάν Καφταντσίογλου ήταν ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση της έφεσής της από το ακυρωτικό δικαστήριο. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Τζανάν Καφταντσίογλου το 2019 είχε παίξει σημαντικό ρόλο στις δημοτικές εκλογές στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, που έφεραν το CHP πρώτο σε ψήφους και με αποτέλεσμα αναλάβει τη δημαρχία, την οποία κατείχε το κόμμα AK του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του τα τελευταία 25 χρόνια.  Θεωρείται «ο αρχιτέκτονας» της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του Εκρέμ Ιμάμογλου, του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που νίκησε δύο φορές τον εκλεκτό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις