Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Ερντογάν δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Ερντογάν δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας
Φωτογραφία Reuters

“Φωτιά” στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας βάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας από το Κίεβο ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας.

“Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει “προσεκτικά να παρακολουθεί την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας” και ότι “από κοινού με την κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την στήριξη μας στους Τατάρους Τούρκους της Κριμαίας που είναι αρχέγονοι κάτοικοι αυτής της χώρας”.

Να σημειωθεί ότι οι Τάταροι αντιμετώπισαν διώξεις από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις των δυνάμεων του Άσαντ σε θέσεις τουρκικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, στη Συρία, ο “σουλτάνος” ανέφερε πως οι εξελίξεις στην περιοχήείναι «δύσκολα διαχειρίσιμες».

Ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία «να αναλάβει τις ευθύνες της» στην περιοχή αυτή, όπου Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, που στηρίζεται από τη Μόσχα.

«Ελπίζουμε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του στο πλαίσιο των συμφωνιών της Αστάνα και του Σότσι (οι οποίες αφορούν την εκεχειρία στη Συρία και έχουν υπογραφεί από τη Ρωσία και την Τουρκία) και ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων», είπε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα της επίθεσης των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ερντογάν έγινε δεκτός στο μέγαρο Μαριίνσκι του Κιέβου από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο είχε συνομιλίες σχετικές με τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών αλλά και την «ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας.

Πηγή: Anadolu

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις