Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Ερντογάν προανήγγειλε νέο τουρκικό Σύνταγμα – Συνέδριο AKP με τον έναν πάνω στον άλλον (pics, video)

Ο Ερντογάν προανήγγειλε νέο τουρκικό Σύνταγμα – Συνέδριο AKP με τον έναν πάνω στον άλλον (pics, video)

Νέο Σύνταγμα προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κείμενο του οποίου θα δοθεί για διαβούλευση τον επόμενο χρόνο.

Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωση στο κατάμεστο -από στελέχη του κόμματος του και οπαδούς του- κλειστό γήπεδο της Άγκυρας, (παρά την πανδημία του κορονοϊού), κατά το 7ο Μεγάλο Τακτικό Συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Parti).

Παρά την έξαρση του κορονοϊού και στην Τουρκία, το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο και ο κόσμος ο ένας πάνω στον άλλον.

Τον περασμένο μήνα είχε προϊδεάσει το κόμμα του και τους εθνικιστές πολιτικούς του συμμάχους για το ενδεχόμενο κατάρτισης νέου Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος που έδινε υπερεξουσίες στον «Σουλτάνο» ήταν το 2017.

Εικόνες με το πλήθος να… παραληρεί φωνάζοντας συνθήματα

Το… τροπάρι του για την οικονομία

Με σύνθημα του συνεδρίου «Εμπιστοσύνη και σταθερότητα για την Τουρκία», Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε εκτεταμένα στην οικονομική… κατρακύλα της χώρας του, προσπαθώντας να καθησυχάσει τόσο τον λαό του, κυρίως, όμως τους επενδυτές.

Οι πρόσφατες διακυμάνσεις της αγοράς, δεν αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες της τουρκικής οικονομίας”, είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: “Στο τέλος του 2020, με 16 εκατομμύρια τουρίστες, η Τουρκία είχε έσοδα από τον τουρισμό 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε στους 75 εκατομμύρια τουρίστες αυτή τη χρονιά”.

Συνεχίζοντας τις αναφορές στην τουρκική οικονομία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: “Οι τουρκικές μετοχές και το τοπικό νόμισμα της χώρας έχασαν έδαφος μετά την απόλυση του Διοικητή της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, Naci Agbal την Κυριακή. Το επόμενο διάστημα, θα φτάσουμε σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο, επεκτείνοντας την τουρκική οικονομία όσον αφορά στις επενδύσεις, την παραγωγή, την απασχόληση και τις εξαγωγές”.

Μάλιστα, προέτρεψε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν σε χρυσό και σε ξένο νόμισμα στην οικονομία και την παραγωγή, ενώ κάλεσε τους διεθνείς επενδυτές να εμπιστευτούν τη δύναμη και τις δυνατότητες της Τουρκίας.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη ούτε στην Ανατολή ούτε στη Δύση»

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ενεργή στην εξωτερική πολιτική και να στηρίζει καταπιεσμένα έθνη, σύμφωνα πάντα με τα εθνικά και διεθνή συμφέροντα της. Με τη γεωγραφική της θέση που βρίσκεται στην καρδιά της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης, η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη της ούτε στην Ανατολή ούτε στη Δύση», δήλωσε επίσης ο Ερντογάν.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η χώρα του παραμένει μία από αυτές που πλήττονται από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, καθώς έκανε την Τουρκία την Νο1 χώρα φιλοξενίας προσφύγων στον κόσμο με περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους Σύρους, στους οποίους η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στο συριακό λαό έως ότου η Συρία γίνει πραγματικά μια χώρα που θα διοικείται από τους Σύρους», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ/ Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις