Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Ερντογάν θέλει «απευθείας διάλογο» με την Ελλάδα αλλά αφήνει και αιχμές

Ο Ερντογάν θέλει «απευθείας διάλογο» με την Ελλάδα αλλά αφήνει και αιχμές

Από τη μια θέλει «απευθείας εποικοδομητικό διάλογο» της Τουρκίας με την Ελλάδα αλλά από την άλλη τον ενοχλεί ότι η Αθήνα στρέφεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η τελευταία προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δείξει πως μπορεί να είναι συναινετικός προς τη Δύση.

Και ενώ προσπαθεί να δείξει το… καλό του πρόσωπο, δεν μπορεί να σταματήσει να ρίχνει και τις μπηχτές του. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν… μια ζεστό και μια κρύο για Ελλάδα, Κύπρο και Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους πρέσβεις των κρατών – μελών της Ένωσης στην Τουρκία.

«Ελπίζουμε το 2022 η ΕΕ να λυτρωθεί από τη μυωπική στρατηγική της και να δράσει με μεγαλύτερο θάρρος στις σχέσεις με την Τουρκία», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Αφήνοντας υπαινιγμούς για Ελλάδα και Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «κάποιες χώρες πρέπει τα προβλήματά τους με την Τουρκία να πάψουν να επιχειρούν να τα μεταφέρουν στους διαδρόμους της ΕΕ».

Αλλά στη συνέχεια… άλλαξε τροπάρι: «Με το γείτονά μας την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τουριστική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Πιστεύω ειλικρινά, πως οι δύο γείτονες με απευθείας εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις».  

Σε ό,τι αφορά τον Κυπριακό, ο Ερντογάν επέμεινε ότι «πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχία των Τουρκοκύπριων», αλλά απέφυγε να μιλήσει για δυο κράτη στους διπλωμάτες της ΕΕ. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις