Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Φιγιόν προκαλεί… συναγερμό στη Λε Πεν

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Και τώρα οι δυο τους. Ο Φρανσουά Φιγιόν κέρδισε δια περιπάτου το χρίσμα της δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του 2017 και η Μαρίν Λε Πεν κάθε άλλο παρά ήσυχη αισθάνεται. Η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου θα προτιμούσε τον Αλαίν Ζιπέ για αντίπαλό της. Με τον υπερσυντηρητικό Φιγιόν, τα πράγματα για εκείνη δυσκολεύουν.

Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν όλοι στη Γαλλία μετά τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών του δεξιού κόμματος. Και αυτό φαίνεται να πιστεύει και η ίδια η Λε Πεν. Άλλωστε, ο Φιγιόν ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ. Κι όμως κατάφερε να αναγκάσει έναν πρώην πρόεδρο (Σαρκοζί) και έναν πρώην πρωθυπουργό και υπουργό (Ζιπέ) να “φάνε” τη σκόνη του.

Πέρα από τον Ζιπέ που δεν κατάλαβε πώς ο Φιγιόν του… βγήκε από δεξιά έτσι και στο Εθνικό Μέτωπο, το ακροδεξιό κόμμα που συνεχώς κερδίζει έδαφος και ψηφοφόρους στη Γαλλία τα χρόνια της οικονομικής κρίσης (και πριν από αυτή), εμφανίζεται απροετοίμαστο για να αντιμετωπίσει τον πρώην πρωθυπουργό.

Και αυτό γιατί ο Φιγιόν είναι υπερσυντηρητικός και ικανός να «κλέψει» από την ακροδεξιά Λε Πεν ψηφοφόρους που τη στήριζαν γιατί ο Σαρκοζί ή ο Ζιπέ δεν ήταν τόσο… δεξιοί για τα γούστα τους.

«Άσχημο νέο για την Μαρίν Λε Πεν», αναγνωρίζουν πολλοί. Ήδη πριν από τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της δεξιάς, ο Φρανσουά Φιγιόν προσέλκυσε προσωπικότητες της ακροδεξιάς καθώς και στελέχη ακροδεξιών μικροομάδων που του εξέφρασαν τη στήριξή τους. Είναι σίγουρο ότι με τον Ζιπέ, η Μαρίν Λε Πεν μπορούσε να νιώθει περισσότερο ασφαλής μη διατρέχοντας τον κίνδυνο διαρροής των εκλογέων της.

Σήμερα όμως έχει πέσει συναγερμός στο Εθνικό Μέτωπο. Η επίθεση κατά του νέου δυνατού άνδρα της δεξιάς, μεθοδεύεται στο οικονομικό πεδίο και ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα και την Ευρώπη.

Φωτογραφία Reuters

«Είναι το χειρότερο πρόγραμμα κοινωνικής διάλυσης που υπήρξε ποτέ», δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν, προσθέτοντας ότι «είναι και το χειρότερο φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ποτέ άλλοτε ένας υποψήφιος δεν πήγε τόσο μακριά σε υποταγή στις υπερ-φιλελεύθερες απαιτήσεις της ΕΕ».

Η ανησυχία έχει ανέβει ιδιαίτερα στα «παραδοσιακά εδάφη» της ακροδεξιάς όπως νότιο-ανατολικά στην εκλογική περιφέρεια γύρω από τη Μασσαλία (Paca), όπου διαφεντεύει η ανιψιά της Μαρίν Λε Πεν η Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν. Η περιοχή Paca θεωρείται επίσης «παραδοσιακή» και για τον Σαρκοζί.

Από τον πρώτο γύρο ο Φρανσουά Φιγιόν αποδείχθηκε ο ακατάλυτος «Pac-mac» που καταβρόχθισε την πλειοψηφία των ψήφων, αφήνοντας ψίχουλα για τον Ζιπέ, που ήταν μεν αναμενόμενο, αλλά κυρίως εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση τον Σαρκοζί.

Μέσω twitter, αμέσως μετά τη νίκη του Φιγιόν, η Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν επιτέθηκε στον υποψήφιο της δεξιάς. «Ο Φρανσουά Φιγιόν κατά του λαού, χθες, σήμερα και αύριο» έγραψε, συνοδεύοντας το μήνυμά της με μια φωτογραφία όπου ήταν γραμμένη δήλωση του Φιγιόν στις 2 Σεπτεμβρίου, όταν είχε εκφράσει τη στήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον και όχι στον Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Με προηγούμενες δηλώσεις της, προαισθανόμενη τον κίνδυνο μιας νίκης Φιγιόν, δεν είχε διστάσει να τον κατηγορήσει για «εκλογική απάτη» σχετικά με τις θέσεις του για θέματα όπως εθνική ταυτότητα και κυριαρχία ή για τις μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν.

«Θα πρέπει να αποδομήσουμε αυτήν την πολιτική μανούβρα, πράγμα που θα προσθέσει μια επιπλέον πολυπλοκότητα για μας» είχε πει η Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν.

Ο γαλλικός Τύπος

Για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή ο Φιγιόν έκανε ένα… θαύμα: κατάφερε να παρακινήσει 4 εκατομμύρια Γάλλους, ψηφοφόρους της δεξιάς, να πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές. Ο γαλλικός Τύπος κάνει λόγο για «droite pride» (περήφανη δεξιά).

Το κύμα της δυναμικής του πρώτου γύρου, διατήρησε όλη του την ένταση στο δεύτερο γύρο, εκτοπίζοντας δραματικά τον Αλέν Ζιπέ, που συγκέντρωσε μόλις το 33,5% των ψήφων έναντι 66,5% του Φιγιόν. «Στόχος το Ελιζέ» γράφει το πρωτοσέλιδο της Figaro, που δείχνει τον Φιγιόν θριαμβευτή με τα χέρια ψηλά και πράγμα σπάνιο… ελαφρά χαμογελαστό.

«Όλο δεξιά» υπογραμμίζει η Le Parisien με τον νικητή Φιγιόν να έχει το χέρι στην καρδιά. «Η λεπίδα της ουσίας» γράφει η La Croix καλώντας με το στο κύριο άρθρο της για «Συσπείρωση».

«Η ρήξη Φιγιόν» τονίζει η Opinion, ενώ στο πρωτοσέλιδο της Liberation όπου κυριαρχεί η φιγούρα του Φιντέλ Κάστρο η είδηση της νίκης δίνεται με τον τίτλο: «Φρανσουά Φιγιόν λίντερ Μάξιμο».

«Με την απόρριψη τον Αλέν Ζιπέ η γαλλική δεξιά σηματοδοτεί με λαμπρότητα τη θέλησή της να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας συντηρητικής επανάστασης αλά γαλλικά, που να ανταγωνισθεί την εθνική επανάσταση που ετοιμάζει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο» υπογραμμίζει η Liberation.

«Με μια εκστρατεία συνεκτική, επίμονη και ασυμβίβαστη, ο Φρανσουά Φιγιόν καταγράφει μια ιστορική στροφή» προσθέτει στο κύριο άρθρο που έχει τον τίτλο «Στροφή».

Μετά τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια των εκλογέων της δεξιάς και του κέντρου, που κατάφερε να πείσει ο Φρανσουά Φιγιόν, θα έχει τον ερχόμενο Μάιο να πείσει τα πάνω από 40 εκατομμύρια που αποτελούν το εκλογικό σώμα των Γάλλων. Έτσι ένα νέο δύσκολο κεφάλαιο δουλειάς για τον Φρανσουά Φιγιόν, μόλις τώρα αρχίζει.

«Ο νέος δυνατός άνδρας της δεξιάς θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αναδιοργανώσει το κόμμα, που είναι δικτυωμένο από τους πιστούς του Σαρκοζί» υπογραμμίζει η Monde. «Θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τους κεντρώους και να προχωρήσει στην οργάνωση της νέας εκστρατείας όχι μόνο για την προεδρική του Μαΐου αλλά και για τις βουλευτικές που θα ακολουθήσουν στις 11 και 18 Ιουνίου 2017, ορίζοντας τους εκπροσώπους στις εκλογικές περιφέρειες».

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, επανειλημμένα ο Φρανσουά Φιγιόν είχε δηλώσει ότι αμέσως μετά την προκριματική και μήνες πριν τον Μάιο, θα παρουσιάσει τους μελλοντικούς βασικούς συνεργάτες με τους οποίους σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα εφ’ όσον εκλεγεί.

Αναμένεται επομένως ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα είδος «σκιώδους κυβέρνησης», με τα βασικά άτομα και εν δυνάμει μελλοντικούς υπουργούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε