Τρίτη, 21 Μαΐ
25oC Αθήνα

Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ επικεφαλής του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές

Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ επικεφαλής του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές

Έπειτα από μια ψηφοφορία που δεν επιφύλαξε εκπλήξεις, ο 46χρονος Βαυαρός εξασφάλισε 492 από τις 619 ψήφους των αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το συνέδριο.

Ο αντίπαλός του Βέμπερ, ο 50χρονος Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ, εξεασφάλισε 127 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και  2 άκυρα.

Αν το ΕΛΚ παραμείνει πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου, ο Βέμπερ θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βέμπερ, που είναι πρόεδρος του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεωρείται μετριοπαθής που μπορεί να υπερβεί τις διαιρέσεις στο Λαϊκό Κόμμα, που φαίνεται να χάνει τη δυναμική του εξαιτίας της ενίσχυσης των ακραίων δυνάμεων, με φόντο την μεταναστευτική κρίση στην ΕΕ.

Ο θώκος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -τον οποίο κατέχει από το 2014 χωρίς διακοπή ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- αποτελεί τμήμα του “μεγάλου παζαριού” το οποίο θα ακολουθήσει τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στην ΕΕ από τις 23-26 Μαΐου, μαζί με εκείνον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της ΕΚΤ και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις