Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Ο γιατρός που κλείνει στην αγκαλιά έναν ηλικιωμένο με Covid: Μια φωτογραφία που ραγίζει καρδιές

Ο γιατρός που κλείνει στην αγκαλιά έναν ηλικιωμένο με Covid: Μια φωτογραφία που ραγίζει καρδιές

Είναι φτωχές οι λέξεις για να περιγράψει κανείς αυτή τη φωτογραφία. Μια από τις πιο συγκλονιστικές που έχει δει κανείς. Μια από τις πιο δυνατές που έχει τραβήξει κανείς ποτέ. Ένας γιατρός, με μάσκα, με προσωπίδα, με γάντια, κλείνει στην αγκαλιά του έναν ηλικιωμένο άνδρα που νοσεί από κορονοϊό και ήταν μόνος την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Ο γιατρός λέγεται Τζόζεφ Βαρόν. Συνήθως, επειδή θέλει να έχει διαφάνεια όπως δήλωσε στο CNN, έχει έναν φωτογράφο μαζί του. Την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ έκανε τη συνηθισμένη επίσκεψή του στην πτέρυγα Covid του νοσοκομείου United Memorial στο Χιούστον του Τέξας. Και τότε, είδε τον ηλικιωμένο άνδρα.

Click4more ΠΟΥ: Αν ο κόσμος πάθει “αμνησία” μετά τον κορονοϊό θα αντιμετωπίσει και νέες πανδημίες

Ένας άνδρας ηλικιωμένος, μόνος. Ήταν η Ημέρα των Ευχαριστιών κι εκείνος ήταν στο νοσοκομείο. Τη στιγμή που ο γιατρός, ένας άνθρωπος που δουλεύει ακατάπαυστα στο νοσοκομείο του Χιούστον, αγκαλιάζει τον ασθενή με κορονοϊό για να τον παρηγορήσει ήταν (ευτυχώς για όλους μας) παρών ο φωτογράφος του πρακτορείου Getty, Go Nakamura.

Ήταν εκείνος που πάτησε το κουμπί της φωτογραφικής του μηχανής και τράβηξε μια από τις πιο δυνατές και συγκλονιστικές φωτογραφίες που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα. Ένας γιατρός με όλη τη… στολή προστασίας του, κλείνει στην αγκαλιά του τον άνδρα που έκλαιγε γιατί ήθελε να είναι με τους δικούς του.

 

«Ήμουν στη μονάδα COVID και είδα αυτόν τον ηλικιωμένο ασθενή, που είχε σηκωθεί από το κρεβάτι του, προσπαθούσε να φύγει κι είχε αρχίσει να κλαίει», αφηγήθηκε στο CNN ο γιατρός Τζόζεφ Βαρόν, επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας στο United Memorial. «Πλησίασα και τον ρώτησα “γιατί κλαίτε;”. Μου είπε: “θέλω να είμαι με τη γυναίκα μου”. Τον αγκάλιασα», εξήγησε ο γιατρός, προσθέτοντας πως δεν λογάριαζε ότι τον φωτογράφιζαν.

«Απλά έκλαιγε, αλλά έπειτα από μια στιγμή ένιωσε καλύτερα και σταμάτησε», πρόσθεσε ο Δρ. Βαρόν, δηλώνοντας ότι κι αυτός αισθάνθηκε «απελπισμένος», «λυπημένος, όπως εκείνος».

Η νοσηλεία σε μονάδες για ασθενείς με την COVID-19 είναι «δύσκολη», ακόμη περισσότερο για τους ηλικιωμένους ασθενείς που αισθάνονται μόνοι κι εγκαταλειμμένοι, εξήγησε ο γιατρός. Κάποιοι έχουν προσπαθήσει να φύγουν εξαιτίας του ότι «είναι τόσο απομονωμένοι».

Ο ασθενής στη φωτογραφία πάει καλύτερα και έχει καλές πιθανότητες να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο πριν από το τέλος της εβδομάδας, διευκρίνισε ο Δρ. Βαρόν.

Ο γιατρός, ο οποίος εργάζεται στη μονάδα 256 ημέρες, χωρίς ούτε μια μέρα ρεπό, εξέφρασε την «απόγνωσή του» για την παντελή αδιαφορία που δείχνουν πολλοί Τεξανοί για τις υγειονομικές συστάσεις.

Click4more Κορονοϊός: Παγκόσμια κλινική δοκιμή φαρμάκων που «ίσως σώσουν ζωές» μέχρι να διατεθεί το εμβόλιο

Από την πλευρά του, ο φωτογράφος του Getty, Go Nakamura, είπε στη Washington Post πως είναι ευγνώμων για το γεγονός πως ήταν μάρτυρας μιας τέτοιας στιγμής. Μιας «υπέροχης στιγμής και ευχαριστώ όλο το προσωπικό του νοσοκομείου για τη δύσκολη δουλειά που κάνουν, ακόμη και κατά τη διάρκεια των γιορτών». Δεν έκρυψε και τη χαρά του που η φωτογραφία έγινε viral γιατί «ο κόσμος μιλάει για αυτό που πραγματικά συμβαίνει στα νοσοκομεία. Πιστεύω ότι η φωτογραφία αυτή μπορεί να γίνει η πύλη για να συνειδητοποιήσουν συγκεκριμένοι άνθρωποι (σ.σ. οι αρνητές) τι πραγματικά συμβαίνει και ποια είναι η πραγματικότητα».

Το Τέξας έγινε τον Νοέμβριο η πρώτη αμερικανική πολιτεία που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κρούσματα. Μετράει 21.800 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 ως αυτό το στάδιο.

«Δουλεύω καθημερινά ενώ πολύς κόσμος κάνει όλα τα λάθος πράγματα, πάει σε μπαρ, σε εστιατόρια, σε εμπορικά κέντρα (…)», στηλίτευσε ο Βαρόν. «Δεν ακούει και καταλήγει στη μονάδα εντατικής θεραπείας μου. Αυτοί ας ξέρουν πως δεν θέλω να τους πάρω αγκαλιά», πέταξε, προτού επαναλάβει την έκκληση να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες για την προστασία τους.

Αν τηρηθούν οι συστάσεις, «τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού, όπως εγώ, ίσως μπορέσουν να ξεκουραστούν», συμπλήρωσε ο Δρ. Βαρόν

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, CNN και Washington Post

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις