Κόσμος

Ο καθηγητής, Γιάννης Γιώρτσος θα διευθύνει το περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ

Ο Γιάννης Γιώρτσος είναι Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, διακεκριμένος καθηγητής Χημικής και Πετρελαϊκής Μηχανικής και κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Viterbi Engineering School, του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC). Οι διακρίσεις του όμως δεν σταματούν εκεί…

Ο καθηγητής και επιστήμονας, Γιάννης Γιώρτσος θα διευθύνει πλέον το σημαντικό περιοδικό, PNAS Nexus της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του περιοδικού. 

Το περιοδικό είναι ανοικτής πρόσβασης και εστιάζει σε καινοτόμες και διεπιστημονικές έρευνες στις βιολογικές, φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, καθώς επίσης στις επιστήμες της μηχανικής και της υγείας.

Ο Γιάννης Γιώρτσος είχε εκλεγεί στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικών των ΗΠΑ το 2008, ενώ από το 2013 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

«Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών είναι τυχερή που έχει έναν ηγέτη με εξαιρετική ακαδημαϊκή φήμη και δέσμευση στην επιστημονική επικοινωνία στο πρόσωπο του Γιάννη Γιώρτσου, για να καθοδηγήσει τη νέα φάση ανάπτυξης του νέου περιοδικού της», δήλωσε η πρόεδρος της αμερικανικής Ακαδημίας Μάρσια ΜακΝατ. Το PNAS Nexus δημιουργήθηκε το 2021 και εκδίδεται από την NAS σε συνεργασία με τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (OUP).

Ποιος είναι ο Γιάννης Γιώρτσος

Ο Γιάννης Γιώρτσος γεννήθηκε στην Ρόδο το 1950, το 1973 αποφοίτησε πρώτος από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και στη συνέχεια φοίτησε με υποτροφία στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του το 1978, ενώ από το 1979 διδάσκει στο Τμήμα Πετρελαϊκής και Χημικής Μηχανικής (Petroleum and Chemical Engineering) του USC.

Στο ίδιο Τμήμα έλαβε την τιμητική έδρα «Chester D. Dolley in Chemical and Petroleum Engineering» (1995). Κατά το διάστημα 1991-1997 υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος, ενώ το 2005 έγινε κοσμήτωρ (Dean) της USC Viterbi School of Engineering, όπου κατέχει επίσης την τιμητική έδρα Ζ.Α. Kaprielian.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκατοντάδες συλλήψεις στη Γαλλία μετά από καταγγελίες για επιθέσεις με σύριγγες σε φεστιβάλ μουσικής
Στο Παρίσι, ξεκίνησαν έρευνες μετά την αναφορά τριών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένα 15χρονο κορίτσι και ένας 18χρονος, ότι «καρφώθηκαν» από σύριγγες σε διαφορετικά περιστατικά
Θέα της Βασιλικής του Παρισιού 2024 που είναι προσαρτημένη σε ένα αερόστατο με 100% ηλεκτρική και μη ολυμπιακή φλόγα, δημιουργημένη από τον Γάλλο σχεδιαστή Mathieu Lehanneur, η οποία αιωρείται στον ουρανό του Παρισιού κατά την ετήσια πανεθνική γιορτή της μουσικής
Τα βομβαρδιστικά Β-2 που έπληξαν το Ιράν χτύπησαν για πρώτη φορά στη Σερβία το 1999 – Οι φήμες για κατάρριψη πάνω από το Βελιγράδι
Αυτό που είναι γνωστό και δεν αμφισβητείται, είναι μόνον η κατάρριψη του αποκαλούμενου «αόρατου» αεροσκάφους F-117 πάνω από τη Βοϊβοντίνα στις 27 Μαρτίου του 1999
Ένα βομβαρδιστικό B-2 Spirit Stealth πλαισιώνεται από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-22 Raptor