Κυριακή, 26 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ο «καυτός» διάλογος Τούρκου δημοσιογράφου με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις κυρώσεις σε 5 τουρκικές εταιρείες

Ο «καυτός» διάλογος Τούρκου δημοσιογράφου με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις κυρώσεις σε 5 τουρκικές εταιρείες

Ενδιαφέρον είχε ο διάλογος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Τούρκο ανταποκριτή του TRT ο οποίος προσπάθησε να εξισώσει τη δράση των τουρκικών εταιριών με την αγορά ρωσικών καυσίμων από χώρες της ΕΕ.

Την εκτίμηση ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε πέντε τουρκικές εταιρίες και σε ένα Τούρκο υπήκοο για την αποφυγή των ρωσικών κυρώσεων δεν πρόκειται να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Όλος ο διάλογος

Reuters: Ανησυχούν καθόλου οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτές οι κυρώσεις -επειδή έρχονται αυτή τη στιγμή που η κύρια προτεραιότητά σας είναι να επικυρώσει η Άγκυρα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανησυχείτε καθόλου ότι η επιβολή κυρώσεων σε αυτές τις οντότητες στη νατοϊκή σύμμαχο Τουρκία μπορεί να εκτροχιάσει αυτή τη διαδικασία;

«Καθόλου. Έχουμε μια εποικοδομητική, θερμή σχέση με την τουρκική κυβέρνηση. Είναι ένας σημαντικός σύμμαχός μας. Ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν πριν από λίγο καιρό και επανέλαβε αυτό το γεγονός μετά τη συνάντηση. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί τους για να επικοινωνήσουμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι σημαντική για τη Σουηδία και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, και λαμβάνουμε ιδιαίτερα σοβαρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Ερντογάν ότι αυτό θα γίνει. Και δεν θεωρούμε ότι αυτά (τα δύο θέματα) συνδέονται με κανέναν τρόπο και δεν βλέπουμε ότι με οποιονδήποτε τρόπο αυτές οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν κανένα απολύτως αντίκτυπο σε αυτήν την ένταξη».

(TRT) Σχετικά με τις τουρκικές εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μόλις κοίταξα ένα tweet λίγο πριν από την ενημέρωση, στο οποίο λέτε, και παραθέτω, «επιβάλαμε κυρώσεις σε…αυτούς που διατηρούν την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο, ενισχύοντας την ικανότητά της να παραμείνει μια παγκόσμια ενεργειακή δύναμη». Αλλά βλέποντας τα στατιστικά στοιχεία από την έναρξη του πολέμου, η ΕΕ – ο μεγαλύτερος εταίρος σας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ας πούμε – αγόρασε περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια ορυκτών καυσίμων από την έναρξη του πολέμου.

Δεν θα λέγατε ότι η Δύση, οι δυτικές εταιρείες, αυτά τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτούν πραγματικά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας; Γιατί είναι υπέροχο, όπως μπράβο για αυτές τις πέντε (τουρκικές) εταιρείες που πουλούσαν αισθητήρες και έκαναν εξυπηρετήσεις σε ναυπηγεία. Αλλά όταν κοιτάτε την πραγματική εικόνα, θα λέγατε στους Αμερικανούς ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, ενώ οι μεγαλύτεροι εταίροι μας βασικά πληρώνουν δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία;

«Δεν θα έφτανα καθόλου σε αυτό το συμπέρασμα. Θα έλεγα ότι έχουμε εργαστεί χέρι-χέρι με τους εταίρους μας στην ΕΕ, με τις ευρωπαϊκές χώρες μεμονωμένα, για να επιβάλουμε κόστος στη Ρωσία μέσω κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές. Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες ρωσικών ορυκτών καυσίμων πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος και δεν μπορούσαν απλώς να τις σταματήσουν πλήρως άμεσα χωρίς να υποφέρουν οι πολίτες τους από τους κρύους χειμώνες και χωρίς να έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στην ενέργεια. Αλλά είδαμε δύο πράγματα: πρώτον, οι ευρωπαϊκές χώρες κάνουν σημαντικά βήματα, όπως είπα, για να επιβάλουν κόστος στη Ρωσία. Και δεύτερον, να λαμβάνουν μέτρα για να αρχίσουν την απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας, το ρωσικό πετρέλαιο, το ρωσικό φυσικό αέριο. Εργαστήκαμε μαζί τους για να τους παρέχουμε πρόσβαση σε πρόσθετο αμερικανικό φυσικό αέριο για τη χρηματοδότηση αυτής της μετάβασης και πιστεύουμε ότι αυτά τα βήματα ήταν σημαντικά και παραγωγικά».

(TRT) Είναι, όμως, γεγονός, έτσι δεν είναι, ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια εξακολουθούν να βγαίνουν – αυτές οι πληρωμές γίνονται στη Ρωσία, όπως το μισό ρωσικό πετρέλαιο έχει μεταφερθεί με ελληνικά πλοία. Όλα αυτά συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο.

«Όπως είπα, -δεν μπορούμε να ζητάμε από μια χώρα που εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα να παγώσει, εάν αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της δεν θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό ή θέρμανση κατά τη διάρκεια ενός κρύου χειμώνα. Αυτό που μπορούμε να ζητήσουμε από τις χώρες να κάνουν, και το οποίο έχουμε ζητήσει από τις χώρες να το κάνουν και έχουμε συνεργαστεί μαζί τους, είναι να λάβουν μέτρα για τη μετάβαση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Και θα σας υπενθυμίσω ότι ορισμένες από αυτές τις χώρες στην Ευρώπη είναι μέλη της (συνόδου) G7, η οποία έχει επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο για να διασφαλίσει ότι τα ρωσικά έσοδα θα μειωθούν σημαντικά. Και στην πραγματικότητα, έχουμε δει τα ρωσικά έσοδα να μειώνονται σημαντικά ως αποτέλεσμα αυτού του ανώτατου ορίου τιμής. Έτσι, ενώ δεν θέλαμε να βγάλουμε το ρωσικό πετρέλαιο από την αγορά λόγω του αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει στις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως και του αντίκτυπου που θα είχε στις τιμές της ενέργειας για τους Αμερικανούς καταναλωτές, λάβαμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι όσο το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να διατίθεται (στην αγορά), η τιμή του και τα κέρδη που θα λαμβάνουν από αυτό θα μειώνονται σημαντικά».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις