Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

«Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διέπραξε σοβαρό λάθος» λέει ο Τζο Μπάιντεν

Τζο Μπάιντεν
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διέπραξε «ένα σοβαρό λάθος» που δεν προσήλθε στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη και «περιφρόνησε» τη διάσκεψη COP26 στη Γλασκόβη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Πιστεύω ότι ήταν ένα σοβαρό λάθος που δεν προσήλθε η Κίνα. Ο υπόλοιπος κόσμος κοίταζε την Κίνα και αναρωτιόταν, τί έχουν να φέρουν;», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου κατά την ολοκλήρωση της δικής του επίσκεψης στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας.

«Είναι ένα γιγάντιο ζήτημα και το περιφρόνησαν. Πώς γίνεται κάνοντας αυτό να διεκδικούμε την οποιαδήποτε ηγεσία», συμπλήρωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Επιλέγοντας να μην συμμετάσχει στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, ο Κινέζος πρόεδρος «έχασε την ευκαιρία να επηρεάσει ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη», συνέχισε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Σι αρκέστηκε να στείλει ένα γραπτό μήνυμα, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της διάσκεψης, χωρίς να έχει σχεδιαστεί καμία παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ή βίντεο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι επρόκειτο να προσέλθουν στη διάσκεψη να μιλήσουν δια ζώσης.

«Το ίδιο ισχύει και για τον Βλαντίμιρ Πούτιν», συνέχισε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος επίσης δεν παρευρέθηκε σε αυτές τις δύο συνόδους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις