Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Ο κοροναϊος «γκρεμίζει» και το Σινικό Τείχος! Κλείνουν ιστορικά μνημεία στο Πεκίνο!

κοροναϊός

Μέρος του Σινικού Τείχους κλείνει στο πλαίσιο των μέτρων που προκαλεί ο κοροναΐος στην Κίνα.
Κλείνουν από αύριο άλλα δυο ιστορικά μνημεία: οι τάφοι των Μινγκ και το «Δάσος με τις Παγόδες».
Κλείνει και η «Φωλιά του Πουλιού», το στάδιο του χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Κλείνουν εστιατόρια και τα McDonald’s!
«Μείνετε σπίτια σας 14 μέρες» η διαταγή σε όσους επισκέπτονται πόλεις με κρούσματα.
26 οι νεκροί, 838 τα κρούσματα.

Δεν έχει τέλος το συναγερμός στην Κίνα, καθώς ο κοροναϊός, που προκαλεί επιδημία πνευμονίας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Τα κρούσματα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, είναι 838.

Click4more Κοροναϊός: 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε καραντίνα στην Κίνα

Μετά την απόφαση να «κλείσει» η εμβληματική Απαγορευμένη Πόλη, οι αρχές στο Πεκίνο αναγκάζονται να κλείσουν κι άλλα ιστορικά μνημεία στην πρωτεύουσα της Κίνας. Στο πλαίσιο των μέτρων που «ενεργοποιεί» ο κοροναϊός, από το Σάββατο θα κλείσουν τμήματα του Σινικού Τείχους, όπως επίσης δεν θα είναι επισκέψιμα κι άλλοι δυο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί: οι τάφοι των Μινγκ και το “Δάσος με τις Παγόδες”.

Επίσης, από σήμερα δεν θα είναι επισκέψιμο και το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, γνωστό και ως “Η Φωλιά του Πουλιού”, που είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Παράλληλα η αλυσίδα εστιατορίων McDonald’s ανακοίνωσε ότι κλείνει από σήμερα τα εστιατόριά της σε πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

«Να μένετε 14 μέρες σπίτια σας!»

Στο μεταξύ, οι δημοτικές αρχές στο Πεκίνο κάλεσαν καλούν τους πολίτες που επιστρέφουν από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του νέου κοροναϊού, να παραμένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωσή του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Beijing Daily. Ανάλογες οδηγίες έχουν εκδώσει και οι τοπικές αρχές στη Σανγκάη.

Σε καραντίνα, στο μεταξύ, βρίσκονται περισσότερα από 40 εκατομμύρια Κινέζοι, καθώς είναι αποκλεισμένοι στις πόλεις τους μετά τα μέτρα προστασίας που αποφασίστηκαν λόγων της επιδημίας που προκαλεί ο κοροναϊός.

Συνολικά, οι τοπικές αρχές σε 13 δήμους έχουν λάβει μέτρα αποκλεισμού στην περιοχή Γουχάν, τη μητρόπολη 11 εκατ. κατοίκων στην οποία εμφανίστηκε η επιδημία τον περασμένο μήνα.

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία αναβάθμισε το επίπεδο προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες για την κινεζική επαρχία Χουμπέι στη βαθμίδα 3, λέγοντας στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν εκεί λόγω του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό ανεστάλησαν οι πτήσεις από την Γουχάν προς τη Μόσχα, λόγω των φόβων για εξάπλωση του κοροναϊού, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Περιμένει κι άλλα κρούσματα ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες ότι είναι “πάρα πολύ νωρίς” να αποφανθεί ότι ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα και άρχισε να μεταδίδεται ανά τον κόσμο συνιστά “κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος”. “Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ίσως και να εξελιχθεί έτσι”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Παρ’ όλα αυτά, ο Οργανισμός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τα κρούσματα του νέου κοροναϊού να συνεχίσουν να αυξάνονται στην Κίνα. Ωστόσο, σημειώνεται πως είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η σοβαρότητά του.

«Το επίκεντρο δεν είναι τόσο πολύ ο αριθμός (των κρουσμάτων), που ξέρουμε ότι θα αυξηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρικ Γιασάρεβιτς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για πόσο σοβαρός είναι ο ιός».

Ο ΠΟΥ και το δίκτυο των ειδικών του ίσως εξετάσουν θεραπείες και εμβόλια κατά του MERS για πιθανή χρήση κατά του κοροναϊού, δήλωσε.

Φόβοι στη Βρετανία

Ο κοροναϊός προκαλεί τρόμο και στη Βρετανία. Ανώτεροι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας στη Βρετανία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο”, είπε στο BBC ο καθηγητής Πολ Κόσφορντ, επίτιμος ιατρικός διευθυντής του οργανισμού Δημόσιας Υγείας Αγγλίας. “Έχουμε ένα ευρύ φάσμα σχεδίων έτοιμο να εφαρμοστεί, όταν χρειαστεί, και αυτό εφαρμόζεται τώρα”, είπε ο Κόσφορντ.

“Δεν υπάρχουν κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα, αλλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε εξετάσεις και αυτοί οι αριθμοί προφανώς θα αλλάξουν”, είπε ο Κόσφορντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Άλλοι εννέα υποβάλλονται τώρα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται σε περίπου ένα 24ωρο. “Παρακολουθούμε διαρκώς τα αποτελέσματα”, κατέληξε ο καθηγητής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις