Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο κορονοϊός… ευνοεί την δημοτικότητα της Μέρκελ!

Ο κορονοϊός… ευνοεί την δημοτικότητα της Μέρκελ!

Υπέρ των μέτρων περιορισμού που εφαρμόζονται για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών, ενώ πολύ ισχυρή είναι και η στήριξη των πολιτών στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση.

Έντονη ωστόσο είναι η ανησυχία για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

95% θέλει σκληρά μέτρα!

Σύμφωνα με το «Deutschlandtrend» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 95% των Γερμανών συμφωνεί με τα αυστηρά μέτρα «περιορισμού επαφών» που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση και μόνο το 3% τα απορρίπτει. Επιπλέον, το 75% εκτιμά ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται σωστά την κρίση του κορονοϊού, με το 5% να διαφωνεί και το 18% να δηλώνει μόνο «λίγο ικανοποιημένο».

Η αναμενόμενη ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις καταγράφεται σε ποσοστό 64% των ερωτηθέντων, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι η πιο ενεργή επαγγελματικά κατηγορία, ηλικίας 18-64 ετών, εκφράζει ανησυχία σε ποσοστό 42%.

Ευνοείται η Μέρκελ

Σε αυτό το κλίμα, πολιτικά φαίνεται ότι ευνοούνται κυρίως το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), όπως υποδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Insa για λογαριασμό της εφημερίδας BILD. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) φτάνει μάλιστα με 33,5% στα υψηλότερα ποσοστά της από τις εκλογές του 2017, κερδίζοντας πέντε μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα και ο κυβερνητικός συνασπισμός με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) φθάνει για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2018 στο 48,5%.

Το SPD ωστόσο κερδίζει μόλις μισή μονάδα και φθάνει στο 15%. Απώλειες τριών μονάδων καταγράφουν οι Πράσινοι (20%), η Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) χάνει μία μονάδα και πέφτει στο 12%, η Αριστερά χάνει 2,5 μονάδες και περιορίζεται στο 7% και οι Φιλελεύθεροι παραμένουν στο 6%.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Insa Χέρμαν Μπίνκετ, «το μέλλον της Χριστιανικής Ένωσης θα κριθεί από το πώς η Γερμανία θα ανταποκριθεί στις υγειονομικές και οικονομικές προκλήσεις αυτής της πανδημίας».

Σε ό,τι αφορά τον φόβο των πολιτών ότι θα μολυνθούν από τον κορονοϊό, το 55% δηλώνει ότι φοβάται «πολύ» ή «πάρα πολύ», με το 45% να απαντά ότι φοβάται «λιγότερο» ή «λίγο».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις