Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ο κορονοϊός ισοπεδώνει και το Περού: Νέο τραγικό θανάτων το τελευταίο 24ωρο

Ο κορονοϊός ισοπεδώνει και το Περού: Νέο τραγικό θανάτων το τελευταίο 24ωρο
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ξεπεράστηκε, για πρώτη φορά, το όριο των 400 θανάτων μέσα σε 24 ώρες εξαιτίας του κορονοϊού στο Περού, την ώρα που η χώρα πλήττεται με σφοδρότητα από τη μετάλλαξη που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός των νεκρών φθάνει πλέον τους 57.230.

Ειδικότερα, το υπουργείο υγείας του Περού ανακοίνωσε την Κυριακή (18/4) ότι επιβεβαιώθηκαν 7.131 κρούσματα κορονοϊού, με το σύνολο των πολιτών που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν να ανέρχεται σε 1.704.757. Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο ακόμη 433 ασθενείς υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει επίσημα τους 57.230 νεκρούς τους 13 μήνες της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε μία ημέρα ανερχόταν σε 384 και καταγράφηκε μόλις τη 10η Απριλίου. Το Περού είναι αντιμέτωπο με δεύτερο κύμα της πανδημίας, που έχει φέρει και πάλι τα νοσοκομεία στα όρια των δυνατοτήτων τους. Χθες νοσηλεύονταν κάπου 15.000 ασθενείς, με πάνω από 2.600 να έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Στα νοσοκομεία γίνεται λόγος για οξεία έλλειψη οξυγόνου, τη στιγμή που η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα των Άνδεων προχωράει αργά. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας της μεταβατικής κυβέρνησης, ο Όσκαρ Ουγάρτε, τόνισε πως στη Λίμα το 40% των μολύνσεων οφείλεται στη βραζιλιάνικη παραλλαγή.

Click4more: Ο κορονοϊός «τσακίζει» τη Λατινική Αμερική: Χιλιάδες κρούσματα σε Βραζιλία, Μεξικό και Ισημερινό

Αντιμέτωπη με την κατάσταση αυτή, η κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Φραντσίσκο Σαγάστι ανήγγειλε νέο υποχρεωτικό περιορισμό στο σπίτι στους κατοίκους της Λίμας και 41 από τις 196 επαρχίες του Περού, κυρίως στην περιφέρεια των Άνδεων και κατά μήκος των ακτών στον Ειρηνικό, από την 25η Απριλίου.

Τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν τον Μάρτιο, όμως ήρθησαν για τον πρώτο γύρο των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, την 11η Απριλίου. Στο Περού, όπου η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική, οι αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αναβληθούν οι εκλογές.

Τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι για την προεδρία – 18 συνολικά – συνέχιζαν να οργανώνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις με πλήθη οπαδών τους, κάτι που είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες και επικρίσεις από γιατρούς.

Οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους, ο Πέδρο Καστίγιο, εκπαιδευτικός, υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, και η Κέικο Φουχιμόρι, υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς, θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, την 6η Ιουνίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις