Ο κορονοϊός ‘’λύγισε’’ το 2020 τα βαριά ονόματα της ευρωπαϊκής οικονομίας – Γνώρισαν ιστορική ύφεση

Τεράστιο ήταν το χτύπημα που δέχτηκε οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες από τον κορονοϊό τη χρονιά που πέρασε.

Μετά τη Γερμανία και μερικές ημέρες πριν από την Ιταλία ή την ευρωζώνη, η Γαλλία και η Ισπανία επιβεβαίωσαν σήμερα ότι οι οικονομίες τους γνώρισαν βαθιά ύφεση το 2020.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στη Γαλλία συρρικνώθηκε έτσι κατά 8,3% το περασμένο έτος, ύστερα από αύξηση κατά 1,9% το 2019, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee).

Ένα ποσοστό συρρίκνωσης που δεν έχει καταγραφεί ξανά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά σε κάθε περίπτωση «καλύτερο» από αυτό που προέβλεπε η Insee και η Τράπεζα της Γαλλίας (-9%), ενώ η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν κατά 11%.

Η Γαλλία πράγματι άντεξε καλύτερα κατά το lockdown του Νοεμβρίου, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 1,3% το τέταρτο τρίμηνο.

Στην Ισπανία, το ΑΕΠ κατέγραψε βουτιά 11% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η επίδοση αυτή συμβαδίζει με την πρόβλεψη της ισπανικής κυβέρνησης (-11,2%) , ενώ αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ήταν πιο απαισιόδοξη (-12,8%).

Φρένο μετά τους νέους περιορισμούς

Η οικονομία κατέρρευσε την άνοιξη πριν ανακάμψει το καλοκαίρι αλλά η οικονομική δραστηριότητα, ειδικότερα η τουριστική, φρέναρε από την επιστροφή των υγειονομικών περιορισμών.

Η Ισπανία έκλεισε το 2020 με πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσθετους ανέργους, ειδικότερα στον τουρισμό και τον κλάδο των ξενοδοχείων.

Στις 14 Ιανουαρίου, το Βερολίνο άνοιξε τον χορό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης, ανακοινώνοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5%, που ήταν η χειρότερη χρονιά για τη Γερμανία από το 2009, παρόλο που η ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα επέστρεψε να περιοριστεί η ζημιά.

Σήμερα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της κατέγραψε αύξηση μόλις 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.

Η γειτονική της Πολωνία, η μεγαλύτερη οικονομία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσε από την πλευρά της την πρώτη μείωση (-2,3%) του ΑΕΠ της από το 1991, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία GUS.

Οι προοπτικές για το 2021 δεν είναι απαραίτητα ρόδινες.

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Ζεσουά, οικονομολόγο του ινστιτούτου Rexecode, η Γαλλία θα δυσκολευτεί πολύ να πετύχει ανάπτυξη 6% το πρώτο τρίμηνο, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησή της.

Στη Γερμανία, το οικονομικό ινστιτούτο DIW εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3% το πρώτο τρίμηνο του 2021. Την Τετάρτη, το Βερολίνο έστειλε ένα ακόμα απαισιόδοξο μήνυμα, αναθεωρώντας προς τα κάτω στο 3% την πρόβλεψή του για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, συγκριτικά με 4,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Την επόμενη Τρίτη, τα άσχημα νούμερα μπορεί να έχουν συνέχεια με την δημοσιοποίηση των ετήσιων στοιχείων για το ΑΕΠ της Ιταλίας και της ευρωζώνης.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Ισραήλ: Με νόμο θα γνωρίζουν οι Αρχές ποιοι δεν έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ισραήλ: Με νόμο θα γνωρίζουν οι Αρχές ποιοι δεν έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Το  κοινοβούλιο στο Ισραήλ εξουσιοδότησε σήμερα το υπουργείο Υγείας να κοινοποιεί σε άλλες αρχές τις ταυτότητες των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ... Διαβάστε περισσότερα
Ρωσία: Αυξάνει τα πρόστιμα για απείθεια κατά της αστυνομίας στις διαδηλώσεις

Ρωσία: Αυξάνει τα πρόστιμα για απείθεια κατά της αστυνομίας στις διαδηλώσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα νόμο, ο οποίος αυξάνει τα πρόστιμα σε όσους επιδεικνύουν απείθεια κατά της αρχής στη Ρωσία, όταν συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις. Ο ... Διαβάστε περισσότερα
Σουηδία: Κλείνει την εστίαση από τις 20.30 και μειώνει τον αριθμό πελατών

Σουηδία: Κλείνει την εστίαση από τις 20.30 και μειώνει τον αριθμό πελατών

Η κυβέρνηση στη Σουηδία αρχίζει να παίρνει όλο και περισσότερα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού. Συγκεκριμένα ανακοιωσε σήμερα πως θα περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας σε ... Διαβάστε περισσότερα
41 άνθρωποι αγνοούνται μετά από ναυάγιο στη κεντρική Μεσόγειο

41 άνθρωποι αγνοούνται μετά από ναυάγιο στη κεντρική Μεσόγειο

41 άτομα φέρονται ως αγνοούμενοι μετά από ναυάγιο που σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. Οι αγνοούμενοι συμπεριλαμβάνονταν στους σχεδόν 120 ... Διαβάστε περισσότερα
Βενεζουέλα: «Ανεπιθύμητο πρόσωπο» η πρέσβειρα της ΕΕ ως αντίποινα για τις  ευρωπαϊκές κυρώσεις

Βενεζουέλα: «Ανεπιθύμητο πρόσωπο» η πρέσβειρα της ΕΕ ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Η Βενεζουέλα αποφάσισε σήμερα να απελάσει την πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας, δίνοντας της διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα. Η απόφαση αυτή ... Διαβάστε περισσότερα
Η Κίνα απορρίπτει τις αυξανόμενες δυτικές επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Κίνα απορρίπτει τις αυξανόμενες δυτικές επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Κίνα ανταπέδωσε στις αυξανόμενες επικρίσεις δυτικών δυνάμεων για τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές Σιντζιάνγκ και Θιβέτ, καθώς και ... Διαβάστε περισσότερα