Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο κορονοϊός «σφυροκοπά» τη Βραζιλία: Νέο τραγικό ρεκόρ με 1.972 νεκρούς

Ο κορονοϊός «σφυροκοπά» τη Βραζιλία: Νέο τραγικό ρεκόρ με 1.972 νεκρούς
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Τρίτη (9/3) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.972 ασθενείς με κορονοϊό. Πρόκειται για αριθμό άνευ προηγουμένου, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 268.370 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Το ίδιο διάστημα, στην Βραζιλία επιβεβαιώθηκαν 70.764 κρούσματα κορονοϊού, με το σύνολό τους να φθάνει τα 11,12 εκατομμύρια. Σε απόλυτα μεγέθη η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων είχε σημειωθεί την 3η Μαρτίου (1.910). Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, ο μέσος όρος είναι 1.573 θάνατοι ημερησίως, αριθμός που δεν πάει να αυξάνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη από το Ινστιτούτο Fiocruz, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ξεπερνά το 80% σε 25 από τις 27 πρωτεύουσες πολιτειών της Βραζιλίας.

Ο αγώνας εναντίον της πανδημίας «χάθηκε το 2020 και δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να ανατραπεί αυτό το τραγικό σενάριο που εκτυλίσσεται το πρώτο τρίμηνο του 2021», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζεσέμ Ορελάνα, επιδημιολόγος στο Fiocruz στην πολιτεία Αμαζόνας.

«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε στο θαύμα του μαζικού εμβολιασμού ή σε μια ριζοσπαστική αλλαγή στη διαχείριση της πανδημίας. Σήμερα, η Βραζιλία αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα, υπαίθριο εργαστήριο» και «η ατιμωρησία για τη διαχείριση αυτή μοιάζει να είναι ο κανόνας», πρόσθεσε.

Στις αρχές Μαρτίου, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, παρότρυνε τις αρχές της Βραζιλίας να λάβουν «επιθετικά» μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Αν η Βραζιλία δεν πάρει την κατάσταση σοβαρά, αυτό θα πλήξει όλους τους γείτονές της και όχι μόνο. Δεν πρόκειται επομένως μόνο για τη Βραζιλία, αυτό αφορά όλη τη Λατινική Αμερική», είχε εξηγήσει.

Ο εμβολιασμός στη χώρα προχωράει αργά. 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι (το 4,1% του πληθυσμού) έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, 2,9 εκατ. έχουν λάβει και τις δύο. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι το CoronaVac, της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinovac, και αυτό της βρετανοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το υπουργείο Υγείας λέει πως διαπραγματεύεται και με άλλες εταιρείες και αναγνωρίζει ότι η εκστρατεία ανοσοποίησης «υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί εξαιτίας έλλειψης δόσεων», σύμφωνα με επιστολή του στον κινέζο πρεσβευτή που αποκάλυψε χθες Τρίτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος G1.

Πάνω από 7.400 κρούσματα στο Μεξικό

Στο Μεξικό τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 866 ασθενείς με κορονοϊό, με τον απολογισμό της πανδημίας να αυξάνεται στους 191.789 νεκρούς. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας εντοπίστηκαν 7.407 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 2.137.884.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη θεωρείται υποτιμημένος. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει στην πορεία της υγειονομικής κρίσης πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα.

Αργεντινή: 131 νεκροί σε ένα 24ωρο

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε την Τρίτη (9/3) ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 7.307 κρούσματα κορονοϊού, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 2.162.001. Το ίδιο διάστημα, 131 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 53.252 νεκρούς. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 152.158, κατά τα επίσημα δεδομένα. Η επαρχία του Μπουένος Άιρες (903.099 μολύνσεις) παραμένει επίκεντρο της πανδημίας.

Στις 864.064 έφθασαν μολύνσεις στη Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε την Τρίτη (9/3) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.528 κρούσματα κορονοϊού, με το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί φθάνουν συνολικά τους 864.064. Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 19 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε 21.182 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Το υπουργείο τόνισε ότι οι μολύνσεις και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται μετά το τέλος της περιόδου των θερινών διακοπών στο νότιο ημισφαίριο και την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα κρούσματα μειώθηκαν σε μόλις τέσσερις από τις περιφέρειες της χώρας την τελευταία εβδομάδα.

Η Χιλή παρέλαβε την Τρίτη (9/3) μια ακόμη, την πέμπτη κατά σειρά, παρτίδα δόσεων του εμβολίου CoronaVac της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinovac. Την υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις.

Ως εδώ, οι αρχές έχουν εμβολιάσει πάνω από 4,1 εκατομμύρια ανθρώπους για τον νέο κορονοϊό, με πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων τους. Στόχος είναι να έχουν ανοσοποιηθεί 5 εκατομμύρια μέσα στο πρώτο τρίμηνο και 15 εκατομμύρια περί τα μέσα του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις