Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ο κυκλώνας Ήτα σάρωσε Νικαράγουα και Ονδούρα – Τουλάχιστον 4 νεκροί (pics,vids)

Νικαράγουα κυκλώνας
Φωτογραφία Reuters

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Ήτα – που πλέον έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα – από τη Νικαράγουα και την Ονδούρα καθώς άφησε πίσω του νεκρούς και τεράστιες καταστροφές. Ο κυκλώνας κατηγορίας 4 έφθασε ακόμα και τα 240 χιλιόμετρα την ώρα. 

Ειδικότερα, ο Ήτα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων –δύο ανήλικων στη Νικαράγουα, ενός 5χρονου κοριτσιού και μιας 13χρονης έφηβης στην Ονδούρα. Το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα προκάλεσε επίσης μεγάλες καταστροφές στις βόρειες ακτές της Νικαράγουας όπου χωριά αυτοχθόνων πλημμύρισαν και υπέστησαν ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους.

Η καταιγίδα, που πλέον βρίσκεται πάνω από την Ονδούρα, συνοδεύεται από «έντονες και καταστροφικές» βροχοπτώσεις, προειδοποίησε η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (Copeco) σε ανακοίνωσή της. Η πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι και βρίσκεται στην τροχιά του Ήταν, απειλείται, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όταν ήταν ακόμη κυκλώνας κατηγορίας 4, με ανέμους που έφταναν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, έπληξε την Τρίτη το πρωί το Μπιλγουί, την κεντρική πόλη των δυτικών ακτών της Νικαράγουας. Μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων του λιμανιού της πόλης, κρίσιμης σημασίας για την οικονομική δραστηριότητα και τον ανεφοδιασμό της περιοχής, καταστράφηκε, σύμφνα με τον Βιργίλιο Σίλβα αξιωματούχο της εθνικής υπηρεσίας λιμένων.

Δείτε βίντεο από το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ήτα: 

Έπειτα από δύο ημέρες καταρρακτωδών βροχών, οι κάτοικοι άρχισαν την Τετάρτη (4/11) να μετρούν τις ζημιές στο Μπίλγουι όπου ζουν περίπου 40.000 άνθρωποι, κυρίως αυτόχθονες.

Στην Ονδούρα καταρρακτώδεις βροχές που προηγήθηκαν του Ήτα είχαν ήδη προκαλέσει πλημμύρες και την καταστροφή δρόμων αλλά και την κατάρρευση τουλάχιστον 5 γεφυρών.

Στο Ελ Προγκρέσο, βόρεια της Τεγκουσιγκάλπα, χρειάστηκε να απομακρυνθούν 700 κρατούμενοι από φυλακή που βυθίστηκε κάτω από τη λάσπη.

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στη Γουατεμάλα, στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα καταγράφονται και σε μεγάλο μέρος της Κόστα Ρίκα, όπου περισσότεροι από 340 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για καταφύγια και δεκάδες δρόμοι κόπηκαν.

Το Σαλβαδόρ παραμένει σε κόκκινο συναγερμό και άνοιξε καταφύγια καθώς οι αρχές αναμένουν την άφιξη της καταιγίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις