Κόσμος

Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει το Ιράν: «Δεν υπάρχει μνημόνιο κατανόησης»

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει «ανακατευθύνει» 109 εμπορικά πλοία στην Αραβική Θάλασσα
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η αναφορά από μέσα ενημέρωσης του Ιράν ότι υπάρχει μνημόνιο κατανόησης δεν ισχύει και είναι εντελώς κατασκευασμένη, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σύμφωνα με το Reuters. 

Νωρίτερα η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι η Τεχεράνη διαθέτει προσχέδιο ενός αρχικού, ανεπίσημου μνημονίου κατανόησης με τις ΗΠΑ, ωστόσο Λευκός Οίκος το διαψεύδει κατηγορηματικά. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ιράν δεσμεύεται να αποκαταστήσει, μέσα σε έναν μήνα, τη διέλευση εμπορικών πλοίων μέσω των Στενών του Ορμούζ στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τη σύγκρουση.

Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ φέρονται να συμφωνούν στην αποχώρηση των στρατιωτικών τους δυνάμεων από την περιοχή γύρω από το Ιράν και στην άρση του ναυτικού αποκλεισμού.

Η διαχείριση και ο καθορισμός των ναυτιλιακών διαδρομών στα Στενά του Ορμούζ προβλέπεται να γίνεται από το Ιράν σε συνεργασία με το Ομάν, σύμφωνα πάντα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει «ανακατευθύνει» 109 εμπορικά πλοία στην Αραβική Θάλασσα, στο πλαίσιο εφαρμογής του αποκλεισμού που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ σε πλοία που κινούνται προς και από ιρανικά λιμάνια μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Παράλληλα, αμερικανικά ελικόπτερα Sea Hawk πραγματοποιούν περιπολίες στην Αραβική Θάλασσα υπό την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, με στόχο τη διατήρηση του αποκλεισμού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.
CNN: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί – Οι επαφές με συμμάχους και οι διαβεβαιώσεις
Το Σαββατοκύριακο είχε μεταφέρει σε πρόσωπα του περιβάλλοντός της ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα αποπεμπόταν από τη θέση της πρέσβειρας στην Ελλάδα
Κίμπερλι Γκιλφόιλ