Κόσμος

Ο Μακρόν «αδειάζει» τον Σαρκοζί: Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία δεν αναγνωρίζει “την προσάρτηση από τη Ρωσία ουκρανικών εδαφών” μετά τις επίμαχες δηλώσεις του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί ο οποίος θεωρεί “απατηλή” μια “επιστροφή” της Κριμαίας στην Ουκρανία.

“Θέλω να πω εδώ ακόμη μια φορά μπροστά σας, δίπλα σας, με πολύ ξεκάθαρο τρόπο: η Γαλλία δεν αναγνωρίζει ούτε την προσάρτηση από τη Ρωσία ουκρανικών εδαφών ούτε τα αποτελέσματα νοθευμένων εκλογών που διοργανώθηκαν“, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε προηχογραφημένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε στη σύνοδο της “Πλατφόρμας της Κριμαίας” — μια ετήσια διπλωματική σύνοδος κορυφής που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ουκρανίας και του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να υπενθυμίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας επί της χερσονήσου.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, “διαπιστώνουμε τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στην περιοχή, δήλωσε επίσης.

Ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλίας την περίοδο 2007-2012, δήλωσε στα μέσα Αυγούστου ότι στην Κριμαία “οποιαδήποτε επιστροφή είναι απατηλή”. Για τον Σαρκοζί, “ένα μη αμφισβητούμενο δημοψήφισμα θα είναι απαραίτητο για την επικύρωση της παρούσας κατάστασης”.

Κατά τον ίδιο τρόπο, για τα “διαφιλονικούμενα εδάφη της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας” ο Σαρκοζί πρότεινε τη διοργάνωση “δημοψηφισμάτων με την αυστηρή επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας για τη διευθέτηση των εδαφικών θεμάτων κατά τρόπο οριστικό και διαφανή”.

Ο Σαρκοζί τάχθηκε επίσης υπέρ μιας Ουκρανίας που θα μείνει ουδέτερη, χωρίς να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απέναντι σε αυτή την αντιπαράθεση, η γαλλική διπλωματία διαβεβαίωσε ότι η θέση της δεν έχει αλλάξει.

Στο μήνυμά του ο Μακρόν υπογράμμισε σήμερα την “ιστορική απόφαση της αναγνώρισης στην Ουκρανία του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ“.

“Θα παραμείνουμε στο πλευρό σας σε αυτό τον ευρωπαϊκό δρόμο και στην προσδοκία σας για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, δηλαδή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, τόνισε.

“Κυρίως, συνεχίζουμε να σας παρέχουμε τη βοήθειά μας σε όλους τους τομείς, προκειμένου η Ρωσία να βάλει τέλος στον επιθετικό πόλεμο που διεξάγει εναντίον σας και να σας επιτρέψει να αντέξετε, να προστατευθείτε και να νικήσετε”, διαβεβαίωσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
H ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al ξαναρχίζει τις πτήσεις προς το Ντουμπάι
Λίγες ώρες νωρίτερα πτήση της Flydubai των Εμιράτων, από το Ντουμπάι με προορισμό το Τελ Αβίβ έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία έπειτα από απόπειρα του συγκυβερνήτη να ρίξει το αεροσκάφος
Αεροσκάφος της El Al Airlines απογειώνεται από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ
Πτήση «θρίλερ» της Flydubai: Οι επιβάτες περιγράφουν τον εφιάλτη που έζησαν – «Ακούγαμε κραυγές, έμοιαζε με “τρενάκι του τρόμου”»
Χάος στην πτήση FZ1073 με προορισμό το Ισραήλ - Επιβάτες φέρεται να ακινητοποίησαν τον συγκυβερνήτη πριν από την αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία
Αεροπλάνο της FlyDubai με προορισμό το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνει αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία μετά από σήμα έκτακτης ανάγκης στις 30 Σεπτεμβρίου 2026
Χειροπέδες στον συγκυβερνήτη της πτήσης της Flydubai που μαχαίρωσε τον κυβερνήτη του αεροσκάφους με τους Ισραηλινούς
Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι μέχρι τώρα ενδείξεις από την έρευνα για το περιστατικό δείχνουν πως ο συγκυβερνήτης προσπάθησε να προκαλέσει τη συντριβή του αεροπλάνου
Αεροπλάνο της FlyDubai με προορισμό το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνει αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία μετά από σήμα έκτακτης ανάγκης στις 30 Σεπτεμβρίου 2026