Σάββατο, 15 Ιουν.
28oC Αθήνα

Ο Μακρόν “άνοιξε” το Ελιζέ για τον αντίπαλο του Μαδούρο

Ο Μακρόν με τον Μπόρχες

Πρώτα χαρακτήρισε τον Μαδούρο δικτάτορα και μετά υποδέχτηκε τον αντίπαλό του στο Παρίσι. Ο Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε τον πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας.

Η Βουλή της Βενεζουέλας είναι ο μοναδικός θεσμός που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Ο Χόρχε Μπόρχες, που θεωρείται ο Νο1 αντίπαλος του Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσκληση Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος «μας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην εθνοσυνέλευση την οποία εκπροσωπούμε», δήλωσε ο Μπόρχες.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ως «μια δικτατορία που προσπαθεί να επιβιώσει».

Ο Χούλιο Μπόρχες κάνει περιοδεία στην Ευρώπη και η Γαλλία είναι ένας από τους σταθμούς τους.

Μαζί του, στη συνάντηση με τον Μακρόν ήταν και ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Φρέντι Γκεβάρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας τόνισε ότι η ανησυχία που εκφράζεται στο εξωτερικό για την κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι εντυπωσιακή.

«Από τοπικό και περιφερειακό πρόβλημα έχει μετατραπεί πλέον σε παγκόσμιο πρόβλημα», είπε.

Αντί δήλωσης, ανακοίνωση Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας απέφυγε να κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Ελιζέ.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε τα μέτρα καταστολής που έχουν ληφθεί εναντίον της αντιπολίτευσης».

Επέμεινε δε στην «προσήλωσή του στο κράτος του δικαίου» και σε μια «ορθή δημοκρατική διαδικασία» στη Βενεζουέλα.

«Πρόσθεσε ότι απόντος ενός θετικού μηνύματος από μέρους της κυβέρνησης (της Βενεζουέλας) ως προς αυτό, η Γαλλία είναι διατεθειμένη να αρχίσει μια ευρωπαϊκή διαβούλευση ενόψει της υιοθέτησης μέτρων τα οποία θα στοχοθετούν τους υπεύθυνους για αυτή την κατάσταση», τονίζεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Μακρόν «επιθυμεί να συνεχιστούν οι προσπάθειες» προκειμένου «να μπορέσει να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της Βενεζουέλας, τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης», προστίθεται στο κείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις