Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Ματαρέλα προειδοποιεί τους Ιταλούς: Τίποτα δεν τελείωσε – Ύφεση… 25ετίας στην Ιταλία

Ο Ματαρέλα προειδοποιεί τους Ιταλούς: Τίποτα δεν τελείωσε – Ύφεση… 25ετίας στην Ιταλία

Να μην ξεχάσουν ότι ο κορονοϊός σκοτώνει και δεν έχει σταματήσει να είναι απειλή κάλεσε τους συμπατριώτες του ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Λίγο πριν φύγει για διακοπές, ο Ματαρέλα συνάντησε τους δημοσιογράφους και θέλησε να στείλει ένα μήνυμα. «Ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, διότι υπάρχουν ακόμη θύματα και μολύνσεις», είπε ο Ιταλός πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Ματαρέλα υπογράμμισε ότι «η προσοχή αποτελεί μια πρέπουσα και πολύτιμη υπενθύμιση» διότι «υπάρχει η τάση να ξεχνάμε τις τραυματικές εμπειρίες».

Click4more Φόβοι για πάνω από 230.000 νεκρούς στις ΗΠΑ έως τον Νοέμβριο

«Ίσως δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς ότι στη χώρα μας αυτό θα συνέβαινε τόσο γρήγορα, τη στιγμή που συνεχίζουν να πεθαίνουν άνθρωποι, εξαιτίας του κορονοϊού», δήλωσε ο Ματαρέλα ο οποίος υπενθύμισε ότι «πριν από ακριβώς τέσσερις μήνες, μέσα σε μια ημέρα έχασαν τη ζωή τους 800 Ιταλοί πολίτες».

Σε σχέση, τέλος, με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, ο Ιταλός πρόεδρος θεωρεί σημαντικό «το ότι η Ευρώπη δεν υιοθέτησε μια μυωπική προσέγγιση η οποία θα λάμβανε υπόψη μόνον τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης, αλλά ότι, αντιθέτως, αγκαλιάζει με το βλέμμα της το μέλλον, χωρίς να κλειστεί σε περιοριστικές λογικές και σε βέτο».

Ρεκόρ 25ετίας στην ύφεση

Το ΑΕΠ της Ιταλίας, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 12,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους και κατά 17,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Click4more «Μολύνονται, πεθαίνουν, μεταδίδουν»! Κραυγή αγωνίας του ΠΟΥ στους νέους που αγνοούν τον κορονοϊό

Το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής, Istat, τονίζει ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη μείωση των τελευταίων είκοσι πέντε χρόνων.

Το Istat σημειώνει παράλληλα ότι «πρόκειται για συρρίκνωση χωρίς προηγούμενο λόγω του συνόλου των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού και των μέτρων που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό της».

Τέλος, το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής τέλος επισημαίνει ότι «η πτώση του ΑΕΠ της χώρας εντάσσεται σε ένα διεθνές πλαίσιο, στο οποίο οι οικονομίες των μεγαλύτερων κρατών καταγράφουν ανάλογες μειώσεις, λόγω της διάδοσης της πανδημίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις