Κόσμος

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ στο πρώτο του ντοκιμαντέρ: Από τα παιδικά χρόνια και την ψυχανάλυση μέχρι τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ

Το τετράλεπτο βίντεο για τη ζωή του από προσκείμενο μέσο στο Ιράν
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μετά την ανακοίνωση του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ ως νέου ηγέτη του Ιράν, κρατικά μέσα παρουσίασαν το πρώτο ντοκιμαντέρ γι’ αυτόν. Το τετράλεπτο βίντεο για τη ζωή του από προσκείμενο μέσο στο Ιράν, βασίζεται σε λίγες φωτογραφίες, παρουσιάζοντάς τον ως ταπεινό κληρικό πιστό στον πατέρα του, παρά τις αναφορές για ένα τεράστιο χρηματοοικονομικό δίκτυο στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, αναφορές όπως αυτή του Bloomberg τον Φεβρουάριο αποκάλυψαν την «οικονομική αυτοκρατορία» του νέου ηγέτη του Ιράν Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, με δισεκατομμύρια σε ακίνητα και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, οργανωμένα μέσα από περίπλοκες εταιρικές δομές.

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά από τη γενέτειρά του, Mashhad, παρουσιάζοντας παιδικές φωτογραφίες δίπλα στον πατέρα του και εικόνες από το σπίτι όπου μεγάλωσε. Μία μικρή αναφορά γίνεται και στη μητέρα του, Mansoureh Khojasteh Bagherzadeh.

Ο Μοτζτάμπα εμφανίζεται ως αφοσιωμένος στη γνώση από νεαρή ηλικία, μαθητής διακεκριμένων Σιιτών κληρικών, ενώ κατά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ παρουσιάζεται ως «απλός Basiji». Αργότερα, εμφανίζεται ως καθηγητής υψηλού επιπέδου, πολύγλωσσος και ειδικός σε ψυχολογία και ψυχανάλυση, με βαθιά γνώση θρησκευτικών κειμένων, τεχνολογίας, στρατιωτικών και πολιτικών θεμάτων.

Σημειώνεται είναι ότι στο ντοκιμαντέρ ο ίδιος εμφανίζεται μόνο σε φωτογραφίες.

Η αφήγηση τον περιγράφει ως «Agha Mojtaba», που, παρά τις προσωπικές τραγωδίες, συνεχίζει να υπηρετεί τον λαό της Ισλαμικής Επανάστασης, παραμένοντας πιστός στο πνεύμα της Εποχής του Χομεϊνί. Από την ανάληψη των καθηκόντων του, όμως, δεν έχουμε δει δημόσια βίντεο ή εικόνες του, γεγονός που εντείνει την αίσθηση μυστικότητας γύρω από τη νέα ηγεσία.

Την ίδια στιγμή ένα παλαιότερο βίντεο δείχνει τον Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ να περιμένει στην ουρά για να αγοράσει κάτι σε ένα φιλανθρωπικό παζάρι σε ένα σχολείο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 157