Κόσμος

Ο Μπόρις Πιστόριους νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας

Ο μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους (SPD) θα είναι, ο αντικαταστάτης της Κριστίνε Λάμπρεχτ στο υπουργείο ‘Αμυνας. Ωστόσο, με τον διορισμό του στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, διαταράσσεται η ισορροπία αριθμού ανδρών – γυναικών και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες μετακινήσεις.

Τον διορισμό του Μπόρις Πιστόριους ως υπουργού ‘Αμυνας, σε αντικατάσταση της Κριστίνε Λάμπρεχτ η οποία υπέβαλε χθες την παραίτησή της, ανακοίνωσε και επίσημα η καγκελαρία. Ο νέος υπουργός θα λάβει την Πέμπτη την εντολή διορισμού του από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και κατόπιν θα ορκιστεί στην Bundestag.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα έναν εξαιρετικό πολιτικό της χώρας μας για το αξίωμα του υπουργού ‘Αμυνας. Ο Μπόρις Πιστόριους είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος πολιτικός που έχει δοκιμαστεί στη διοίκηση, ασχολείται με την πολιτική ασφάλειας εδώ και χρόνια και με τις ικανότητές του, την επιμονή και τη μεγάλη του καρδιά, είναι ακριβώς το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της Bundeswehr σε αυτό το σημείο καμπής», αναφέρει ο Όλαφ Σολτς.

borispistorius

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι για την επιλογή του αντικαταστάτη της κυρίας Λάμπρεχτ έγιναν διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Τον κ. Πιστόριους συνεχάρη ήδη για τον διορισμό του ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο 62χρονος Μπόρις Πιστόριους υπήρξε επί επτά χρόνια Δήμαρχος του Όσναμπρουκ και υπηρετεί ως υπουργός Εσωτερικών και Αθλητισμού στην Κάτω Σαξονία από το 2013, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Το 2019 είχε θέσει υποψηφιότητα και για την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, απέναντι και στον Όλαφ Σολτς.

Ήταν αδύνατο να παραμείνει στην θέση της η Λάμπρεχτ

Όπως αναφέρει η BILD, ο Όλαφ Σολτς είχε προβληματιστεί ιδιαίτερα για την επιλογή του νέου υπουργού ‘Αμυνας, καθώς εδώ και εβδομάδες ήταν εμφανές ότι η κυρία Λάμπρεχτ, η οποία είχε δεχθεί δριμεία κριτική τόσο για τα προβλήματα των ενόπλων δυνάμεων όσο και για σειρά επικοινωνιακών λαθών, δεν θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση της.

Την περασμένη Παρασκευή διέρρευσε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί, κάτι που συνέβη τελικά χθες, Δευτέρα. «Έχω μια ξεκάθαρη ιδέα και σύντομα θα γνωρίζουν όλοι τι εννοώ», φέρεται να δήλωσε χθες το πρωί σε συνεργάτες του ο κ. Σολτς.

Τον νέο υπουργό περιμένει ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο, καθώς, εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διάθεση στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις άμεσες ανάγκες εκσυγχρονισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η επίθεση στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία αποτελεί επίδειξη ισχύος από το Ιράν, δεν έχει στρατιωτική αξία
Ειδικοί θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι το Ιράν δεν είχε την ικανότητα να εκτοξεύσει πυραύλους σε τέτοια απόσταση, ωστόσο το ενδιαφέρον βρίσκεται στο μήνυμα της Τεχεράνης στον στρατηγικό της διάλογο με ΗΠΑ και Ισραήλ
Αυτή η φωτογραφία, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου 2023, απεικονίζει ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επί του USS Paul Hamilton (DDG 60) κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στο λιμάνι του Ντιέγκο Γκαρσία
Axios: Η κυβέρνηση Τραμπ κάνει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για διπλωματική «διέξοδο» από τον πόλεμο με το Ιράν
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ, οι αντιδράσεις του Ιράν, τα σενάρια ενός συμβιβασμού Ουάσινγκτον - Τεχεράνης και οι χώρες που θεωρούνται ως επικρατέστερες για να αναλάβουν τη διαμεσολάβηση
Ντόναλντ Τραμπ
IDF: «Ο ιρανικοί πύραυλοι δεν προορίζονταν να χτυπήσουν το Ισραήλ» – «Εντός της ζώνης άμεσης απειλής Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη»
Σε περίπου μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, της γιορτής της ελευθερίας, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για την ελευθερία και το μέλλον μας» λέει ο Αρχηγός του IDF, Εγιάλ Ζαμίρ
IDF
Συγκλονιστικό βίντεο από πυραυλικές επιθέσεις στην Τεχεράνη - Ιρανή προσεύχεται στον Αλλάχ λίγο πριν πέσει νεκρή
Στα πλάνα η γυναίκα ακούγεται να ζητά βοήθεια από τον Αλλάχ, και δευτερόλεπτα αργότερα ένας δεύτερος πύραυλος σκάει ακριβώς στο σημείο που βρίσκεται με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο
Ιράν
22