Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ο “νεκρός” Σαρκοζί στο πρωτοσέλιδο της Liberation

Ο “νεκρός” Σαρκοζί στο πρωτοσέλιδο της Liberation

“Καλή τύχη Γαλλία”. Με αυτή τη φράση έκλεισε την δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής (20.11.2016) ο Νικολά Σαρκοζί μετά το “μαύρο” που του έριξαν οι ψηφοφόροι της Δεξιάς, αφήνοντάς τον εκτός δεύτερου γύρου των προκριματικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Η (αριστερή) Liberation δεν έχασε την ευκαιρία να χτυπήσει τον ήδη καταρρακωμένο Σαρκοζί. Δεν ήταν και λίγο για το “εγώ” του (και το έχει αυξημένο ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας) να έρχεται τρίτος και καταϊδρωμένος στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για τον υποψήφιο της Δεξιάς, πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό (της δικής του κυβέρνησης) Φρανσουά Φιγιόν και τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Αλαίν Ζιπέ.

Η εφημερίδα κυκλοφόρησε μια δυο φωτογραφίες: μια του Φιγιόν που πανηγυρίζει και μια του Σαρκοζί που μοιάζει σαν νεκρός. Και ο τίτλος της είναι ενδεικτικός: Η πτήση του Φιγιόν, η πτώση του Σαρκοζί.

Ο 62χρονος πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική. Είναι η δεύτερη φορά, η πρώτη ήταν όταν έχασε την δεύτερη θητεία από τον Φρανουά Ολάντ το 2012. Μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα τηρήσει την “υπόσχεσή” του. «Ο Νικολά Σαρκοζί στη σύνταξη στα 62», γράφει επίσης η Liberation.

Ο Σαρκοζί υπέστη συντριπτική ήττα. Ήρθε τρίτος με ποσοστό 20,2%, με τον Φιγιόν να είναι ο αδιαμφισβήτητος θριαμβευτής με 44% και στον δεύτερο γύρο των προκριματικών, την επόμενη Κυριακή (27.11.2016) θα αντιμετωπίσει τον Αλαίν Ζιπέ, τον επίσης πρώην πρωθυπουργό (επί προεδρίας Σιράκ, 1995-1997) της χώρας που ήταν δεύτερος με 28,6%.

Ο Φιγιόν είναι πλέον ο μεγάλο φαβορί για να πάρει το χρίσμα των δεξιών (ή Ρεπουμπλικάνων όπως τους μετονόμασε ο Σαρκοζί) και να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας. Ο πρώτος γύρος των προκριματικών εκλογών χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή, αφού 4 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν να ψηφίσουν.
Δημοσκόπηση της Opinionway που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής (20.11.2016) δίνει το Φιγιόν νικητή με 54%, απέναντι στον Ζιπέ με 46% στον δεύτερο γύρο.

Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι θα στηρίζει τον Φρανσουά Φιγιόν (ο ίδιος τον έκανε πρωθυπουργό άλλωστε) και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν ό,τι θέλουν αλλά να μείνουν μακριά από τα άκρα. Τον Φιγιόν θα στηρίξει και ο Μπρουνό Λε Μερ, πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν και του Σαρκοζί. Αντίθετα, η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η μοναδική γυναίκα που ήταν υποψήφια για το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Αλαίν Ζιπέ στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών.

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλιστές κινδυνεύουν να μην έχουν υποψήφιο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών των Απρίλιο 2017. Που σημαίνει ότι ο –όποιος- υποψήφιος της Δεξιάς θα κληθεί να σταματήσει τον “καλπασμό” της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν προς το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεν τον υποψήφιο της δεξιάς νικητή, αλλά η απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές των ΗΠΑ και η επικράτηση της επιλογής του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα προκαλούν επιφυλακτικότητα.

Ο Φρανουά Φιγιόν

Ο 62χρονος χαμηλών τόνων πολιτικός, που είχε δηλώσει το 2007 ότι βρίσκεται επικεφαλής ενός κράτους σε πτώχευση, κομίζει ένα φιλελεύθερο σχέδιο στον οικονομικό τομέα: κατάργηση μισού εκατομμυρίου θέσεων στον δημόσιο τομέα, περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων.

Καθολικός, πατέρας πέντε παιδιών και πολύ συντηρητικός στα κοινωνικά θέματα, θέλει να αφαιρέσει τη γαλλική υπηκοότητα από τους Γάλλους που έφυγαν για να συμμετάσχουν στον τζιχάντ, να ορίσει ετήσια ανώτατα όρια εισόδου μεταναστών και να τροποποιήσει τον νόμο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Θεωρείται δε… φιλορώσος.

Ο Αλαίν Ζιπέ

Ο 71χρονος, απόμακρος και μαχητικός Αλαίν Ζιπέ, υποσχέθηκε «μία μάχη σχέδιο το σχέδιο» με τον Φρανσουά Φιγιόν, με το πρόγραμμα του οποίου ασχολήθηκε πολύ καθυστερημένα, στο τέλος της εκστρατείας. Μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες, κύριο μέλημά του ήταν η αποστασιοποίηση από τον Νικολά Σαρκοζί με ισορροπημένες πολιτικές θέσεις και αρνούμενος να καταφύγει στη διαίρεση ή τη στροφή των λαϊκών στρωμάτων κατά των ελίτ. Όμως, υποτίμησε τον Φρανσουά Φιγιόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε