Κόσμος

Ο Νιλ Άρμστρονγκ και η πρώτη σέλφι στο Διάστημα: Στο σφυρί σπάνιες φωτογραφίες από το Apollo 11

Μια σπάνια φωτογραφία του Αμερικανού αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ στην επιφάνεια της Σελήνης συγκαταλέγεται στις χιλιάδες φωτογραφίες από το Διάστημα που ανήκουν σε μια συλλογή η οποία θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie’s.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασίας, οι περισσότερες από 2.400 φωτογραφίες καταγράφουν την «χρυσή εποχή της εξερεύνησης του Διαστήματος» και είναι η πλουσιότερη συλλογή του είδους που βγαίνει στο σφυρί.

«Αυτό είναι πιθανόν το σπουδαιότερο δημιουργικό και μεγαλοφυές επίτευγμα, το να προσεδαφιστεί ένας άνθρωπος με ασφάλεια στην επιφάνεια της Σελήνης και να επιστρέψει πίσω στη Γη», δήλωσε στο Reuters ο Τζέιμς Χίσλοπ, ο επικεφαλής Επιστήμης και Φυσικής Ιστορίας στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο.

«Κοιτάζοντας κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες, μπορείς στ’ αλήθεια να μεταφερθείς στην επιφάνεια της Σελήνης».

Η συλλογή «Ταξίδι σε Έναν Άλλο Κόσμο», την επιμέλεια της οποίας επί δεκαετίες είχε ο ιδιώτης συλλέκτης Βίκτορ Μάρτιν Μαλμπάρετ, είναι ένας συνδυασμός εμβληματικών φωτογραφιών και άλλων, τις οποίες την εποχή εκείνη δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα η NASA.

Η φωτογραφία της συλλογής που ξεχωρίζει είναι μια ακυκλοφόρητη του Νιλ Άρμστρονγκ, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια της αποστολής του Apollo 11, το 1969, όταν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε πόδι στη Σελήνη.

Συνοδευόμενος από τα δύο άλλα μέλη του πληρώματος, τους Μπαζ Όλντριν και Μάικ Κόλινς, καθώς πατούσε το πόδι του στη επιφάνεια της Σελήνης, ο Άρμστρονγκ είπε τη γνωστή φράση: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο και ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα».

Την εποχή εκείνη καμία από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA δεν ήταν του Άρμστρονγκ, ο οποίος σύμφωνα με τον Χίσλοπ ήταν επιφορτισμένος με την φωτογράφηση.

«Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες των αστροναυτών που βλέπετε από την (αποστολή) Apollo 11 είναι του Μπαζ Όλντριν. Αλλά μόλις προς το τέλος της αποστολής ο Μπαζ πήρε την φωτογραφική μηχανή και έβγαλε στα γρήγορα μια φωτογραφία του Νιλ. Και αυτό ξεχάστηκε μετά την επιτυχημένη αποστολή. Και βγήκε πάλι στην επιφάνεια τα χρόνια του 80», πρόσθεσε ο Χίσλοπ.

Η φωτογραφία αναμένεται να πουληθεί έναντι 32.800 ευρώ.

Μια άλλη φωτογραφία που αναμένεται να βγει στο σφυρί είναι του Όλντριν όταν κατάφερε να φωτογραφίσει τον εαυτό του στη διάρκεια της αποστολής του 1965 Gemini XII.

«Είναι η πρώτη σέλφι στο Διάστημα, έχουμε συνηθίσει τις σέλφι αυτές τις ημέρες…αλλά αυτή ήταν μια μεγάλη φωτογραφική μηχανή την οποία ο Μπαζ Όλντριν έπρεπε να στρέψει προς τον εαυτό του με μια όμορφη εικόνα της Γης στο φόντο».

Η διαδικτυακή δημοπρασία θα διεξαχθεί από τις 6 ως τις 20 Νοεμβρίου.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
22χρονος σκότωσε 45χρονο σε τριπλή επίθεση με μαχαίρι στη Βρετανία - Κατηγορείται και για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος ανηλίκου
Ένας 45χρονος παραμένει στο νοσοκομείο με τραύματα ενώ το 14χρονο αγόρι, έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο φέροντας τραύματα που ευτυχώς δεν απειλούν τη ζωή του
Αστυνομία Βρετανίας
Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνει στη μνήμη των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια - «Δολοφόνε, δειλέ» φώναζαν στον πρόεδρο Μαθόν
«Παλιάνθρωπε, τι δειλός που είσαι, ένας βρώμικος δειλός, δολοφόνος, μας κοροϊδεύεις ερχόμενος εδώ», φώναξε μια γυναίκα, ενώ μια άλλη συμπλήρωσε «δεν σε θέλουμε» , λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης μνήμης
Άνθρωποι διαδηλώνουν σε χωριά που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες του Οκτωβρίου 2024 για να τιμήσουν τα θύματα
Σουδάν: Μετά τη σφαγή 2.000 αμάχων στην Ελ Φάσερ, ο αρχηγός των παραστρατιωτικών υπόσχεται «ενότητα με ειρήνη ή με πόλεμο»
Μετά την κατάληψη της Ελ Φάσερ, της τελευταίας πρωτεύουσας του Νταρφούρ, ο Μοχάμεντ Νταγκλό δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεσή του, παρά τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
Εκτοπισμένοι, που έφυγαν από το Ελ-Φασέρ στο Σουδάν
«Έπεσαν» η Amazon και η Microsoft – Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια χρήστες
Οι κολοσσοί του cloud, Amazon και Microsoft, αντιμετωπίζουν ταυτόχρονη βλάβη, παραλύοντας εκατοντάδες διαδικτυακές υπηρεσίες και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την εξάρτηση του παγκόσμιου ιστού από λίγους τεχνολογικούς γίγαντες
Amazon
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τα μέλη της Επιτροπής Τεχνών που ελέγχει τα σχέδια για την νέα αίθουσα δεξιώσεων του Λευκού Οίκου
Θα διορίσουν νέα υποψήφια μέλη στην επιτροπή, που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις πολιτικές του προέδρου, είπε αξιωματικός του Λευκού Οίκου
Τραμπ
Μουσείο του Λούβρου: Οι δύο συλληφθέντες για τη θεαματική κλοπή «παραδέχθηκαν μερικώς» τη συμμετοχή τους – Παραμένουν άφαντα τα κοσμήματα
Η εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ότι οι δύο ύποπτοι παραδέχθηκαν μερικώς τη συμμετοχή τους στη ληστεία – Το DNA τους εντοπίστηκε σε σπασμένη προθήκη
Ο αναβατήρας που χρησιμοποίησαν οι ληστές για να εισχωρήσουν στο μουσείο του Λούβρου