Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – «Θα παραλύσουμε τη λειτουργία του», δηλώνει ο Ρούμπιο

Η Ουάσινγκτον βάζει στο στόχαστρο το ίδιο το Δικαστήριο - Έντονη αντίδραση από την εισαγγελία του ΔΠΔ, που ξεκαθαρίζει ότι οι έρευνες και οι διώξεις θα συνεχιστούν
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέο μέτωπο με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανοίγει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας κυρώσεις σε βάρος του ίδιου του θεσμού.

Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει και στο παρελθόν κυρώσεις σε εισαγγελείς και δικαστές του ΔΠΔ. Αυτή τη φορά, όμως, τα μέτρα στρέφονται εναντίον του ίδιου του Δικαστηρίου και ενδέχεται να επηρεάσουν ακόμη και εταιρείες που του παρέχουν υπηρεσίες.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το Reuters, έρχεται λίγες ώρες μετά τη βράβευση της Νοτιοαφρικανής νομικού Νάβι Πιλάι με το Νόμπελ Ειρήνης 2026 και ενδέχεται να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τους Ευρωπαίους συμμάχους της.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ασκήσει διώξεις κατά Αμερικανών», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, σε ανακοίνωση που, σύμφωνα με το Reuters, περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή της.

«Γι’ αυτόν τον λόγο, σήμερα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Θα απαγορεύσουμε τις συναλλαγές με αυτό το αδίστακτο δικαστήριο, αποκόπτοντας τους πόρους του και παραλύοντας τη λειτουργία του», πρόσθεσε.

Η απάντηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Άμεση ήταν η αντίδραση της αναπληρώτριας εισαγγελέα του ΔΠΔ, Ναζάτ Σαμίμ Χαν, η οποία καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ και ξεκαθάρισε ότι το Δικαστήριο δεν πρόκειται να σταματήσει το έργο του.

«Οι κυρώσεις αποσκοπούν στο να υπονομεύσουν το κράτος δικαίου διεθνώς και το έργο που επιτελεί ένας ανεξάρτητος δικαστικός θεσμός», δήλωσε στο Reuters.

«Το έργο μας θα συνεχιστεί σε όλες τις υποθέσεις, τις έρευνες και τις διώξεις μας», πρόσθεσε, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα αναστείλουν τη λειτουργία του Δικαστηρίου.

Το Νόμπελ Ειρήνης στη Νάβι Πιλάι

Η ανακοίνωση των κυρώσεων συνέπεσε με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2026 στη 85χρονη Νοτιοαφρικανή νομικό Νάβι Πιλάι, η οποία έχει υπηρετήσει ως δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ως Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε ότι την τιμά για την προσφορά της στην προώθηση της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου.

Η χρονική σύμπτωση των δύο ανακοινώσεων φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη διαφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους υποστηρικτές του ΔΠΔ για τα όρια της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ίσως η μεγαλύτερη κλοπή κρασιού στην ιστορία της Ιταλίας»: Πήραν 30.000 μπουκάλια αξίας 5 εκατ. ευρώ από οινοποιείο στην Τοσκάνη
Οι δράστες απενεργοποίησαν τον συναγερμό και φόρτωσαν τα πανάκριβα κρασιά σε δύο φορτηγά - Ανάμεσα στις ετικέτες που εκλάπησαν, ορισμένες από τις πιο περιζήτητες στον κόσμο
Κρασιά
Ρούμπιο στο Fox News μετά την ομιλία του στην Πνύκα: «Η Δύση κινδυνεύει με υποτέλεια» – Το βαθύ χρέος στην Ελλάδα και το μήνυμα προς την Ευρώπη
Στο άρθρο του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μιλά για αποβιομηχάνιση, αποδυνάμωση των στρατών και εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, αναδεικνύοντας την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας
Μάρκο Ρούμπιο, ΗΠΑ