Δευτέρα, 22 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ «παραίτησε» και τον υπουργό Δικαιοσύνης

Ο Ντόναλντ Τραμπ «παραίτησε» και τον υπουργό Δικαιοσύνης

Δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι σίγουρα η μία από τις τελευταίες. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω twitter την «παραίτηση», την απόλυση επί της ουσίας δηλαδή, ακόμη ενός υπουργού του.

Αυτή τη φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ καρατόμησε, ουσιαστικά, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, τον οποίο δημόσια είχε πολλάκις κατακρίνει μετά τις εκλογές, πως δεν κατήγγειλε και δεν ερεύνησε τη «μαζική νοθεία» που κατά τη γνώμη του έγινε στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Click4more Επίσημα Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν: Το «Σώμα των Εκλεκτόρων» ανακοίνωσε και τυπικά τη νίκη του

Η καρατόμηση του Μπαρ ακολουθεί εκείνη του υπουργού Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, που είχε διαφωνήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ απολύει υπουργό του μέσω twitter…

«Ο Μπιλ θα φύγει πριν από τα Χριστούγεννα για να περάσει τις γιορτές με την οικογένειά του» και «ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Ρόζεν, ένας απίστευτος άνθρωπος, θα αναλάβει μεταβατικός υπουργός», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, αφού συναντήθηκε με τον Μπαρ στον Λευκό Οίκο.  Αυτή τη φορά, πάντως, δεν επανέλαβε τις κατηγορίες του σε βάρος του Μπαρ. Το αντίθετο. Αποθέωσε τον Μπαρ για την “καταπληκτική δουλειά” που έκανε και μίλησε για την καλή τους σχέση.. 

Η παραίτηση – απόλυση του Γουίλιαμ Μπαρ από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοινώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την (τυπική) επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από το σώμα των εκλεκτόρων.

Στην επιστολή παραίτησής του, την οποία έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters, ο Μπιλ Μπαρ διευκρινίζει ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του στις 23 Δεκεμβρίου.

Ο Μπαρ είχε ενημερώσει νωρίτερα για την εξέταση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των καταγγελιών της εκστρατείας του Τραμπ περί νοθείας. Δεσμεύθηκε ότι θα «συνεχίσει να διενεργείται έρευνα» για τις κατηγορίες αυτές, ενώ εξήρε τον Ντόναλντ Τραμπ για αυτά που αποκάλεσε ιστορικά επιτεύγματά του, όπως η τόνωση της οικονομίας, η ενίσχυση του στρατού και ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης.

Το εάν ο Μπαρ θα παρέμενε στη θέση του κατά το τελευταίο στάδιο της προεδρίας του Τραμπ αμφισβητείτο έντονα από την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε πως η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης έδειξε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για νοθεία — ερχόμενος σε διαμετρική αντίθεση με τους ισχυρισμούς του μεγιστάνα.

Η ομάδα των δικηγόρων του Τραμπ εξεμάνη, κατηγορώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι δεν έκανε σωστή έρευνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις