Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ κλήθηκε να δώσει δεύτερη κατάθεση στη Γερουσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ κλήθηκε να δώσει δεύτερη κατάθεση στη Γερουσία

Δεν γλιτώνει τη δεύτερη κατάθεση ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας. Ποια είναι τα ενδεχόμενα που εξετάζει.

Τον γιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ κάλεσε η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας προκειμένου να επιστρέψει και να καταθέσει πάλι ενώπιόν της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNN, ο Τραμπ Τζούνιορ εξετάζει δύο επιλογές που αναμένεται ότι θα προκαλέσουν νέα προβλήματα στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα των πολιτικών σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Κογκρέσου.

Ο Τραμπ Τζούνιορ εξετάζει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί την 5η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ (ώστε να μην απαντήσει σε ερωτήσεις) ή να μην εμφανιστεί καθόλου ενώπιον της επιτροπής, κλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Κογκρέσου, σύμφωνα με μία πηγή.

Η κλήση αυτή, εκτιμάται ότι είναι η πρώτη που έχει εκδοθεί από την αναφερόμενη επιτροπή που τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων κι απευθύνεται προς ένας μέλος της οικογένειας Τραμπ.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι οι συζητήσεις για μία νέα κατάθεση του Τραμπ Τζούνιορ άρχισαν αρκετές εβδομάδες, πριν από την δημοσιοποίηση του πορίσματος για την έρευνα του Ρόμπερτ Μάλερ.

Από την άλλη μεριά, η ομάδα των δικηγόρων του Τραμπ Τζούνιορ αντιστάθηκε στο ενδεχόμενο μιας νέας κατάθεσης του, μερικώς, επειδή τα ευρήματα της έρευνας του Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 δεν είχαν γίνει ευρέως γνωστά.

Στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την κατάθεση του Τραμπ Τζούνιορ έπεσε στο τραπέζι η ιδέα των γραπτών ερωτήσεων και απαντήσεων, ενώ σε μία άλλη περίπτωση είχε προταθεί να δοθεί κατάθεση του, χωρίς δυνατότητα απομαγνητοφώνησης, όπως δήλωσε μία πηγή.

Η κλήτευση του Τραμπ Τζούνιορ σηματοδοτεί μία κλιμάκωση στην ένταση της διαδικασίας διεξαγωγής της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας κι αναφορικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Της έρευνας που διεξάγεται από την επιτροπή, ηγείται ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπουρ (Βόρεια Καρολίνα), ενώ αυτή πραγματοποιείται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

Εχουν καταθέσεις αρκετοί μάρτυρες

Στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας έχουν δώσει καταθέσεις αρκετοί μάρτυρες, μερικοί από τους οποίους έχουν καταθέσει και την ομάδα έρευνας του Μάλερ, πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας του.

Η ίδια επιτροπή άρχισε πρόσφατα την επανεξέταση μαρτύρων. Μεταξύ αυτών και του γαμπρού του προέδρου Τραμπ και υψηλόβαθμου συμβούλου στον Λευκό Οίκο Τζάρεντ Κούσνερ. Ο Κούσνερ κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής για δεύτερη φορά, στις αρχές του 2019.

«Δεν συζητάμε τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με την κλήτευση μαρτύρων από την επιτροπή. Στην διάρκεια της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, η επιτροπή διατήρησε το δικαίωμα της επανακλήτευσης μαρτύρων για συμπληρωματική κατάθεση για όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, όπως έχει ενημερωθεί σχετικά κάθε μάρτυρας, αλλά και κάθε δικηγόρος που τον εκπροσωπεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία.

Μία πηγή που βρίσκεται κοντά στον Τραμπ Τζούνιορ δήλωσε χθες ότι όταν αυτός κατέθεσε το 2017 υπήρξε μία συμφωνία «ότι ήταν υποχρέωσή του να καταθέσει μία μόνο φορά, όπως και να παραμείνει για όσο χρονικό διάστημα ο ίδιος ήθελε, πράγμα που έπραξε ο Ντον», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Ο Ντον συνεχίζει να συνεργάζεται με την παράδοση εγγράφων και είναι πρόθυμος να απαντήσει σε γραπτές ερωτήσεις, αλλά κανένας δικηγόρος δεν θα επέτρεπε στον πελάτη του να λάβει μέρος σε μία παράσταση δημοσίων σχέσεων, ενός ‘αυτοαποκαλούμενου’ Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή που είναι τόσο δειλός για να ορθώσει το ανάστημά του στον Μαρκ Γουόρνερ και στους υπόλοιπους Δημοκρατικούς που είναι μέλη της επιτροπής», υποστήριξε η ίδια πηγή.

Κρατάει σκληρή στάση

Ο Τραμπ Τζούνιορ σκλήρυνε την θέση του, αναφορικά με μία νέα κατάθεσή του, μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος του Μάλερ, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Το πόρισμα αναφέρει ότι η ομάδα έρευνας του Μάλερ εξέτασε το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών σε βάρους του Τραμπ Τζούνιορ, αλλά κι άλλων μελών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, με κατηγορίες σχετικές με οικονομικές παραβάσεις κι αναφορικά με την συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ με Ρωσίδα δικηγόρο, για την οποία είχε δημιουργηθεί η εντύπωση στον Τραμπ Τζούνιορ ότι θα του παρέδιδε επιβαρυντικά στοιχεία για την Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο, η απαγγελία κατηγοριών δεν έγινε, καθώς δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί η αξία ενδεχόμενης οικονομικής ανταλλαγής, δεν αποδείχτηκε ότι ο Τραμπ Τζούνιορ γνώριζε πως ενδεχόμενα παραβίαζε τη νομοθεσία, ενώ στο συνολικό πλαίσιο, η ομάδα έρευνας του Μάλερ δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι υπήρξε διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ μελών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις