Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ «υπογράφει» το τείχος του και οδεύει για δεύτερη, ιστορική, παραπομπή

Ο Ντόναλντ Τραμπ «υπογράφει» το τείχος του και οδεύει για δεύτερη, ιστορική, παραπομπή

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν νοιάζεται (ή έτσι δείχνει) για το γεγονός πως ακόμη κι αν ο Μάικ Πενς δεν τον… ρίχνει, οι Δημοκρατικοί θα του «χαρίσουν» τον τίτλο του μοναδικού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται για καθαίρεση δυο φορές μέσα σε μια θητεία και σε σχεδόν έναν χρόνο.

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τα έκτροπα των οπαδών του στο Καπιτώλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να πάει στα σύνορα με το Μεξικό, στο… αγαπημένο του τείχος.

Και όχι μόνο πήγε και έκανε ένα μίνι σόου αλλά για να βάλει ακόμη μεγαλύτερη «σφραγίδα» στο αίσχος του, πήρε ένα μαρκαδόρο (άγνωστο αν ήταν ανεξίτηλος) και έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην πινακίδα που έλεγε ότι επί προεδρίας του έγινε το τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Τόσο περήφανος.

Ακόμη και σήμερα, με όλα όσα έχουν γίνει μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο με πέντε νεκρούς, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη και ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που αντιμετωπίσει μια δεύτερη διαδικασία για την καθαίρεσή του. Και αυτό επτά μέρες πριν τελειώσει η θητεία του.

Η πιο… μεγάλη ώρα του Ντόναλντ Τραμπ είναι απόψε στις 22:00 (ώρα Ελλάδας, 15:00 ώρα Ουάσιγνκτον) όταν θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κατηγορητήριο σε βάρος του.

Το κατηγορητήριο που, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, υποστηρίζεται και από Ρεπουμπλικάνους και αναμένεται να υιοθετηθεί με…ευκολία. Μάλιστα, σύμφωνα με το Fox News (που δεν το λες και… κατά του Τραμπ), ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ είναι έξαλλος με τον Ντόναλντ Τραμπ και στηρίζει στο σχέδιο των Δημοκρατικών και φέρεται να έχει σε συνεργάτες του πως «τελείωσε με τον Τραμπ».

Click4more «Όχι» Πενς σε Πελόζι για την αποπομπή Τραμπ – Δεν επικαλείται την 25η τροπολογία

Λίγο πριν γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται δυο φορές από το Κογκρέσο για καθαίρεση, ο Ντόναλντ Τραμπ διαμηνύει ότι είναι βέβαιος πως κανένας δεν θα επισπεύσει την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Από το Άλαμο του Τέξας, επιχείρησε να υιοθετήσει μια στάση λιγότερο επιθετική απ’ ό,τι την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «ειρήνη και ηρεμία». Προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει τη διαδικασία σε βάρος του λέγοντας πως πρόκειται για έναν ελιγμό των Δημοκρατικών, ένα νέο «κυνήγι μαγισσών».

Αργότερα ο Μάικ Πενς, απέρριψε οριστικά την άλλη απειλή σε βάρος του, αρνούμενος να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία του Συντάγματος που θα του επέτρεπε να αποπέμψει τον απερχόμενο πρόεδρο κηρύσσοντάς τον ανίκανο να ασκεί τα καθήκοντά του.

Παρά την απόρριψη αυτή, η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία, ενέκρινε μια, συμβολική πλέον, απόφαση, καλώντας τον να επικαλεσθεί την τροπολογία.

Ωστόσο, αν και η απόφαση αυτή δεν υποστηρίχθηκε παρά μόνο από έναν Ρεπουμπλικανό, η παραπομπή θα μπορούσε να γίνει θετικά δεκτή από έναν μεγαλύτερο αριθμό μελών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Πέντε είχαν ήδη ανακοινώσει από την Τρίτη πως την υποστηρίζουν. Ανάμεσά τους η Λιζ Τσέινι, μία από τους επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή και κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ. «Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς τον πρόεδρο», ανέφερε σε μια καυστική ανακοίνωσή της.

Η πρόεδρος της Βουλής, η Νάνσι Πελόζι, αποκάλυψε από την πλευρά της τα ονόματα της ομάδας της των «εισαγγελέων», στην οποία θα ανατεθεί να φέρει τον φάκελο ενώπιον της Γερουσίας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία, για τη διεξαγωγή δίκης με αίτημα την καθαίρεση του προέδρου.

Ο Μακόνελ, το κύρος του οποίου είναι μεγάλο, κρατάει ίσως έτσι το κλειδί της έκβασης αυτής της ιστορικής διαδικασίας. Διότι με μια δημόσια δήλωσή του θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να καταδικάσουν τον Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί θα πάρουν τον έλεγχο της άνω Βουλής στις 20 Ιανουαρίου, αλλά θα έχουν ανάγκη πολλούς Ρεουμπλικάνους για να φθάσουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων, που είναι απαραίτητη για μια καταδίκη.

Εξάλλου υπάρχει κίνδυνος η δίκη να εμποδίσει τη νομοθετική δράση των Δημοκρατικών στην αρχή της προεδρίας Μπάιντεν, μονοπωλώντας τις συνεδριάσεις στη Γερουσία.

Η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν θα γίνει κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις 20 Ιανουαρίου, ακριβώς στα σκαλιά του Καπιτωλίου, της έδρας του Κογκρέσου.

Καθώς είχε επικριθεί επειδή την περασμένη Τετάρτη καθυστέρησε να στείλει την Εθνοφρουρά, το Πεντάγωνο ενέκρινε αυτή τη φορά την ανάπτυξη 15.000 στρατιωτών για την τελετή της ορκωμοσίας.

Click4more Αυτοκτόνησε οπαδός του Τραμπ μετά την σύλληψή του για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο

Τα μέλη της Εθνοφρουράς, ενώ είχαν αρχικά κινητοποιηθεί για να παράσχουν επιμελητειακή υποστήριξη στην αστυνομία, άρχισαν αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ να φέρουν όπλα, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Δεν φοβάμαι» παρά τον κίνδυνο να γίνουν νέες διαδηλώσεις υπέρ του Τραμπ, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν.

«Ο Τραμπ απομονωμένος»

Κατά την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον για το Τέξας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καταγγείλει αυτή τη διαδικασία χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς γελοία» και υποστηρίζοντας πως προκαλεί «τεράστιο θυμό» σε όλες τις ΗΠΑ.

Επίσης είχε αρνηθεί επίμονα να αποδεχθεί την παραμικρή ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου, λέγοντας πως η ομιλία του ήταν «απολύτως η προσήκουσα».

Παρά την αυτοπεποίθηση που επιδεικνύει και τη στήριξη ορισμένων πολύ πιστών σ’ αυτόν βουλευτών και γερουσιαστών, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι περισσότερο παρά ποτέ απομονωμένος έπειτα από μια σειρά παραιτήσεων από την κυβέρνησή του και επικρίσεις.

Το YouTube «κατέβασε» για μια εβδομάδα, τουλάχιστον, το κανάλι του Τραμπ και «εξαφάνισε» βίντεο που παραβίαζε τους κανόνες του για την υποκίνηση βίας. Το Twitter έκλεισε οριστικά τον λογαριασμό του την περασμένη εβδομάδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις