Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά τη φυλάκιση του δημάρχου του Σικάγο και του κυβερνήτη του Ιλινόι – Η Εθνοφρουρά του Τέξας στρατοπεδεύει στην πόλη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε να φυλακιστούν δύο Δημοκρατικοί αξιωματούχοι, κατηγορώντας τους – χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις – ότι απέτυχαν να προστατεύσουν ομοσπονδιακούς πράκτορες μετανάστευσης
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέο ξέσπασμα από τον Ντόναλντ Τραμπ: την Τετάρτη (08.10.2025), ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη φυλάκιση του δημάρχου του Σικάγο Μπράντον Τζόνσον και του κυβερνήτη του Ιλινόι Τζ. Μπι. Πρίτζκερ, κατηγορώντας τους ότι «απέτυχαν να προστατεύσουν» τα μέλη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και τελωνείων (ICE).

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που δημοσιεύτηκαν στο Truth Social, έγιναν καθώς ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη δώσει εντολή για την αποστολή της Εθνοφρουράς στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών και πολιτειακών αρχών.

«Ο δήμαρχος του Σικάγο πρέπει να φυλακιστεί επειδή δεν προστάτευσε τους πράκτορες της ICE! Και ο κυβερνήτης Πρίτζκερ επίσης!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του, χωρίς να παραθέσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του.

 

Οι εκπρόσωποι των Τζόνσον και Πρίτζκερ δεν απάντησαν άμεσα στα αιτήματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για σχόλιο.

Πρόκειται για μια ακόμη σφοδρή επίθεση του Ρεπουμπλικανού προέδρου εναντίον Δημοκρατικών αξιωματούχων, μέσα σε ένα ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές.

Εντατικές προετοιμασίες στο Έλγουντ

Την Τετάρτη, μέλη της Εθνοφρουράς του Τέξας ξύπνησαν σε ένα κέντρο εφεδρείας του αμερικανικού στρατού στην πόλη Έλγουντ, στα νοτιοδυτικά προάστια του Σικάγο, σύμφωνα με το CBS Chicago. Η άφιξή τους γίνεται τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη νομική διαμάχη για τη νομιμότητα της παρουσίας τους στην πολιτεία του Ιλινόι.

Η Εθνική Φρουρά του Τέξας στο Σικάγο
Η Εθνική Φρουρά του Τέξας στο Σικάγο / REUTERS / Jim Vondruska

Οι αρχές του Ιλινόι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία κατάσταση έκτακτης ανάγκης που να δικαιολογεί αυτή την αποστολή. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του CBS, οι Τεξανοί στρατιώτες αναμένεται να ξεκινήσουν τα καθήκοντά τους στην περιοχή του Σικάγο πριν ακόμη εκδοθεί η δικαστική απόφαση, που αναμένεται την Πέμπτη.

Στην στρατιωτική εγκατάσταση του Έλγουντ, έχουν τοποθετηθεί προκατασκευασμένα καταλύματα για προσωρινή διαμονή, ενώ στρατιώτες εντοπίστηκαν να μεταφέρουν σακίδια, όπλα και υλικά για συναντήσεις ή εκπαίδευση. Το βράδυ της Τρίτης στήθηκαν και φράχτες γύρω από τη βάση.

Σύμφωνα με το CBS, η Εθνοφρουρά του Ιλινόι, η οποία έχει τεθεί υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και μπορεί επίσης να αναπτυχθεί για περιπολίες στην περιοχή, θα περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Η επιχείρηση αυτή, που πραγματοποιείται με εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις τοπικές αρχές, οι οποίες καταγγέλλουν πολιτική παρέμβαση και στρατιωτικοποίηση της δημόσιας τάξης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Microsoft: Μαζικές περικοπές προσωπικού – 4.800 απολύσεις και ακόμη 1.600 αποχωρήσεις έως το 2027
Οι 1.600 θέσεις που καταργούνται άμεσα προέρχονται από τη θυγατρική βιντεοπαιχνιδιών Xbox - Οι θέσεις που θα καταργηθούν δεν θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, διαβεβαιώνει η εταιρεία
Microsoft
Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Φρούριο» η Άγκυρα για τον Τραμπ – 1.000 άτομα στην αμερικανική αποστολή, έλεγχοι με ακτίνες Χ στο ξενοδοχείο όπου θα μένει
Αύριο Τρίτη (07.07.2026) στις 15:00 η συνάντηση Ερντογάν με Τραμπ - Αναλυτικά το πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου - Στην Άγκυρα βρίσκεται ήδη ο Μαρκ Ρούτε
Το ξενοδοχείο στην Άγκυρα όπου θα μένει ο Τραμπ
Αλεξέι Ναβάλνι: Κυρώσεις από τη Βρετανία σε 2 ρωσικά ινστιτούτα και 7 επτά πρόσωπα για τη δηλητηρίαση του
«Η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και άμεση απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Σκληρό μάθημα Καρόλου στον Χάρι μετά το χάος με τη διαμονή του: «Το Μπάκιγχαμ δεν είναι ξενοδοχείο της τελευταίας στιγμής»
Ο βασιλιάς Κάρολος έχασε την υπομονή του κι έκλεισε τις πόρτες του Μπάκιγχαμ στον πρίγκιπα Χάρι, αφού άργησε να απαντήσει στην πρόσκληση φιλοξενίας
Βασιλιάς Κάρολος - πρίγκιπας Χάρι
Αναχαιτίστηκε ρωσικό αεροπλάνο κοντά σε βρετανικό αεροπλανοφόρο στη Θάλασσα της Νορβηγίας – Η ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΑΜ
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου όταν το βρετανικό αεροπλανοφόρο συμμετείχε σε αποστολή αποτροπής του ΝΑΤΟ στον Βόρειο Ατλαντικό
Ρωσικό αεροπλάνο αναχαιτίστηκε από βρετανικά μαχητικά