Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ο ΟΗΕ ανέστειλε όλες τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά τον βομβαρδισμό στο Χαλέπι – “Περίπου 20 νεκροί”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Περίπου 20 πολίτες και ένα μέλος του προσωπικού της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώθηκαν, κατά τους χθεσινούς βρομβαρδισμούς που έπληξαν φορτηγά, τα οποία μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, δυτικά του Χαλεπίου, στη Συρία.

“Περίπου είκοσι άμαχοι και ένα μέλος του προσωπικού της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώθηκαν, ενώ ξεφόρτωναν ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια από τα φορτηγά. Ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας καταστράφηκε”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία.
Η αποθήκη της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου στην Όρουμ αλ-Κούμπρα επλήγη επίσης από την επίθεση αυτή.
“Είμαστε συντετριμμένοι από τον θάνατο τόσων ανθρώπων περιλαμβανομένου ενός από τους συναδέλφους μας, του διευθυντή του τοπικού παραρτήματός μας, του Όμαρ Μπάρακατ”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου Αμπντουλραχμάν Ατάρ.
“Ήταν ένα στρατευμένο και θαρραλέο μέλος της οικογένειας του αφοσιωμένου προσωπικού μας και των εθελοντών, που εργαζόταν ακατάπαυστα προκειμένου να ελαφρύνει τα βάσανα του συριακού λαού. Είναι απολύτως απαράδεκτο το προσωπικό μας και οι εθελοντές να συνεχίζουν να πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα λόγω της συνέχισης των μαχών”, πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος (SARC) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις εργασίες της στην επαρχία του Χαλεπίου για τρεις ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση στις αποθήκες της και σε μια αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ που μετέφερε βοήθεια.

Τουλάχιστον 18 από 31 φορτηγά σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ και της SARC μαζί με μια αποθήκη της SARC στην Όρουμ αλ-Κούμπρα, δυτικά του Χαλεπίου, επλήγησαν τη Δευτέρα.
Στην ανακοίνωση της SARC αναφέρεται πως από τον “βομβαρδισμό” σκοτώθηκε ο επικεφαλής της SARC στην Όρουμ αλ-Κούμπρα Όμαρ Μπάρακατ, καθώς και οδηγοί φορτηγών και άλλοι εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα, πηγές στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν γνωστό πως δύο τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης “Ασπίδα του Ευφράτη” στη βόρεια Συρία.
Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια περιοχή ανάμεσα στην Τζαραμπλούς και την αλ-Ράι, ανέφεραν οι πηγές. Οι στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο στην τουρκική πόλη Γκαζιάντεπ, όπου αργότερα υπέκυψαν στα τραύματά τους, δήλωσαν οι πηγές.
Συνολικά δέκα στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της επιχείρησης, πρόσθεσαν.

 

Αναστέλλονται όλες οι αυτοκινητοπομπές μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας

 

Εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι τα Ηνωμένα Έθνη ανέστειλαν όλες τις αυτοκινητοπομπές μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
“Ως άμεσο μέτρο ασφαλείας, όλες οι αυτοκινητοπομπές στη Συρία έχουν ανασταλεί προς το παρόν εν αναμονή μιας νέας αποτίμησης της κατάστασης ασφαλείας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του Γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), Γενς Λέρκε, ο οποίος ζήτησε επίσης να διεξαχθεί “έρευνα” για αυτή την αεροπορική επιδρομή.
 

 

Κρεμλίνο: Πολύ δύσκολο να ανανεωθεί η εκεχειρία

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός ερευνά τις “πληροφορίες” σύμφωνα με τις οποίες ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή επλήγη από αεροπορική επιδρομή τη Δευτέρα μετά το “τέλος” της εκεχειρίας στη Συρία.
“Οι στρατιωτικοί μας ερευνούν τις πληροφορίες αυτές”, δήλωσε και χαρακτήρισε “τεταμένη” την κατάσταση στη Συρία.
“Χθες βράδυ, οι μαχητές του Μετώπου αλ-Νούσρα πέρασαν στην επίθεση σε πολλές περιοχές και ο συριακός στρατός, που ήταν ο μόνος ο οποίος σεβάστηκε την εκεχειρία ολόκληρη την εβδομάδα, αναγκάστηκε να απαντήσει σε αυτή την επίθεση”, είπε, εκτιμώντας ότι τέτοιες επιθέσεις “θέτουν σε κίνδυνο το σύνολο της (ειρηνευτικής) διαδικασίας”.

Για το Κρεμλίνο, η κατάπαυση του πυρός που εξέπνευσε χθες δεν μπορεί να επαναληφθεί παρά μόνο αν οι “τρομοκράτες” σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον θέσεων των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ. “Οι όροι είναι πολύ απλοί. Πρέπει να σταματήσουν τα πυρά, πρέπει οι τρομοκράτες να σταματήσουν να επιτίθενται στον συριακό στρατό. Και βέβαια, θα ήταν καλό οι αμερικανοί συνάδελφοί μας να μην βομβαρδίζουν κατά λάθος τους Σύρους”, συνέχισε ο Πεσκόφ.
Οι ελπίδες για την ανανέωση της εκεχειρίας είναι “πολύ αδύναμες”, εκτίμησε.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία παραδέχθηκε ότι έπληξε το Σάββατο κατά λάθος τον συριακό στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μια αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων.
“Μέσα σε μία εβδομάδα οι αμερικανοί συνάδελφοί μας δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν τους τρομοκράτες από τη λεγόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την κατάσταση”, είπε.
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για ανανέωση της εκεχειρίας στη Συρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε