Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ο ΟΗΕ διαψεύδει τη Ρωσία για τις εξαγωγές σιτηρών – «Κανένα πλοίο δεν βρισκόταν στον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας»

Ο ΟΗΕ διαψεύδει τη Ρωσία για τις εξαγωγές σιτηρών – «Κανένα πλοίο δεν βρισκόταν στον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας»
Φωτογραφία Reuters

Τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί επίθεσης της Ουκρανίας κατά των πλοίων της στη Μαύρη Θάλασσα στις 29 Οκτωβρίου διαψεύδει ο ΟΗΕ, διαβεβαιώνοντας σήμερα (31.10.2022) ότι τότε δεν βρισκόταν κανένα πλοίο που εμπλέκεται στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών εκεί.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε επιθέσεις από αέρος και θαλάσσης με drones κατά των πλοίων της στους κόλπους της Σεβαστούπολης τα ξημερώματα του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου, χρησιμοποιώντας αυτήν την επίθεση ως πρόσχημα για να αναστείλει την παρουσία της από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ο ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε κανένα πλοίο που εμπλέκεται στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας στον καθορισμένο «ανθρωπιστικό διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας, παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι ο στόλος της στην Κριμαία δέχθηκε επίθεση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πιθανολογείται πως ένα από τα drones ίσως εκτοξεύτηκε από εμπορικό σκάφος που ναυλώθηκε από την Ουκρανία ή κάποια χώρα της Δύσης για τη μεταφορά σιτηρών από ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Κίεβο δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε διέψευσε ότι βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση, υπογραμμίζοντας πως το ρωσικό πολεμικό ναυτικό αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο.

Αντικρούοντας τις αιχμές της Μόσχας για ενδεχόμενη κατάχρηση εμπορικών πλοίων προκειμένου να εξυπηρετηθούν στρατιωτικοί σκοποί, ο επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Μάρτιν Γκρίφιθς, τόνισε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως «κανένα (εμπορικό πλοίο) δεν βρισκόταν στον (συγκεκριμένο) διάδρομο τη νύχτα της 29ης Οκτωβρίου όταν σημειώθηκαν οι αναφερθείσες επιθέσεις και κανένα πλοίο δεν ανέφερε περιστατικό το Σαββατοκύριακο».

Μετά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας, χθες Κυριακή, κανένα πλοίο δεν χρησιμοποίησε τον καθορισμένο «ανθρωπιστικό διάδρομο». «Σήμερα 12 πλοία απέπλευσαν από λιμάνια της Ουκρανίας και δύο κατευθύνθηκαν εκεί για να φορτώσουν τρόφιμα», δήλωσε ο Γκρίφιθς στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.

Χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Ρωσία δεν αποσύρθηκε από τη συμφωνία, αλλά ανέστειλε προσωρινά τη συμμετοχή της σε αυτήν, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι δεσμεύσεις της Μόσχας «παραμένουν σε ισχύ».

Περισσότεροι από 9,5 τόνοι καλαμποκιού, σιταριού, ηλιέλαιου, κριθαριού, ελαιοκράμβης και σόγιας έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα, διευκολύνονται οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Ζοζέπ Μπορέλ: Μόνη υπεύθυνη η Ρωσία για την επισιτιστική κρίση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την αναστολή από την πλευρά της Ρωσίας της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και προτρέπει τη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της, επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του εκ μέρους της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος τονίζει ότι η αδικαιολόγητη απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών εμποδίζει την εξαγωγή των τόσο αναγκαίων σιτηρών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Υπογραμμίζει επίσης ότι η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που έχει προκαλέσει από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τον αποκλεισμό των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών.

Από την αρχή του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και την πείνα. Οι σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αποθεμάτων, της διακοπής της παραγωγής και της επιβολής περιορισμών στις ποσοστώσεις στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, έχουν επιδεινώσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, σημειώνει ο κ. Μπορέλ.

Τέλος, αναφέρει ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για παράταση της πρωτοβουλίας πέρα από την τρέχουσα περίοδο που λήγει τον Νοέμβριο, ενώ η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στην παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας και θα υποστηρίζουν την έγκαιρη και σταθερή παράδοση ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές αναφέρεται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις