Κόσμος

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο τουρκικών τραπεζών

Συνεχή είναι τα χαστούκια που δέχεται η τουρκική οικονομία. Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο πολλών τουρκικών τραπεζών.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συγκεκριμένα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε ξένο νόμισμα 12 τουρκικών τραπεζών που ανήκουν σε ξένους και των θυγατρικών τους καθώς και δύο κρατικών αναπτυξιακών τραπεζών, των Turkiye Ihracat Kredi Bankasi A.S. (Turk Eximbank) και Turkiye Kalkinma Bankasi A.S. (TKYB).

Παράλληλα ο ο Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε εγχώριο νόμισμα 22 τραπεζών και των θυγατρικών τους. Οι προοπτικές (outlooks) για το αξιόχρεο όλων των μακροπρόθεσμων αξιόχρεων των τραπεζών είναι αρνητικές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οίκος, οι αξιολογήσεις αυτές ακολουθούν την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας στις 12 Ιουλίου. Κατά την άποψη του οίκου, η απόλυση του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αυξάνει τις αμφιβολίες για την ανοχή από τις Αρχές μίας χαμηλότερης της τάσης ανάπτυξης και ενός αποπληθωρισμού για μία περίοδο – κάτι που ο Fitch θεωρεί ότι είναι συνεπές με μία νέα ισορροπία και σταθεροποίηση της οικονομίας – και αναδεικνύει την επιδείνωση της ανεξαρτησίας των θεσμών στην Τουρκία καθώς και της συνοχής και αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της.

Οι υποβαθμίσεις των αξιόχρεων των τουρκικών τραπεζών υπό ξένη ιδιοκτησία σε Β+ από ΒΒ- «αντανακλούν τον αυξημένο κίνδυνο κρατικής παρέμβασης στον τραπεζικό τομέα στην περίπτωση μίας έντονης επιδείνωσης στην εξωτερική χρηματοδότηση της Τουρκίας», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Συνεχίζουμε να θεωρούμε τον κίνδυνο μίας παρέμβασης που θα εμπόδιζε τις τράπεζες να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους σε ξένο νόμισμα ελαφρά υψηλότερο από αυτόν μίας κρατικής χρεοκοπίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οροφή των αξιολογήσεων τους να είναι μία βαθμίδα χαμηλότερα από το αξιόχρεο του κράτους».

Οι υποβαθμίσεις κατά μία βαθμίδα των αξιόχρεων των δύο κρατικών αναπτυξιακών τραπεζών σε Β+, «αντανακλά την άποψη του Fitch για τους αυξημένους κινδύνους σχετικά με την ικανότητα των τουρκικών Αρχών να παρέχουν έγκαιρη και επαρκή στήριξη σε ξένο νόμισμα, δεδομένης της αυξημένης πιθανότητας πιέσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βρετανία και ΕΕ υπέγραψαν επίσημα τη συνθήκη για το Γιβραλτάρ, διευκολύνοντας τη διέλευση των συνόρων
Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ (θα) μπορούν να περνάνε στην Ισπανία με δελτίο διαμονής χωρίς να χρειάζεται σφραγίδα στα διαβατήριά τους, ενώ οι Ισπανοί (θα) μπορούν να διέρχονται με κυβερνητικό δελτίο ταυτότητας
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Ημέρα της Βαστίλης: Το ηχηρό παρών της Ελλάδας με τα «γαλανόλευκα» Rafale και το άγημα τιμών του ΓΕΕΘΑ
Oι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τους εορτασμούς για την 14η Ιουλίου στο Παρίσι, αφού η Ελλάδα είναι διαχρονικός στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος της Γαλλίας
Παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης
Πυρκαγιά σε εργοτάξιο στις Βρυξέλλες: Αναφορές για πολλούς νεκρούς μέσα σε ασανσέρ – Αγνοούνται έξι άνθρωποι
Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 8:00 το πρωί στο κτίριο OXY, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης - Άγνωστα τα αίτια - Η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι βρίσκονταν στο σημείο όταν ξέσπασε η πυρκαγιά
Πυρκαγιά σε εργοτάξιο στις Βρυξέλλες: Αναφορές για πολλούς νεκρούς μέσα σε ασανσέρ – Αγνοούνται έξι άνθρωποι
Ανανεώθηκε πριν 43 λεπτά
8