Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Όσμπορν και ο… χαμός για την “καρέκλα” της Λαγκάρντ!

Όσμπορν
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Ο Τζορτζ Όσμπορν, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον, είναι ένας εκ των υποψηφίων για την διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, εντάσσεται στον κατάλογο των υποψήφιων για την διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Βρετανικές εφημερίδες φιλοξενούν ρεπορτάζ από το περιβάλλον του Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο καταλληλότερος για να εξασφαλίσει στηρίγματα για την υποψηφιότητά του στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ποιος είναι ο Τζορτζ Όσμπορν

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της συντηρητικής κυβέρνησης Κάμερον (2010-2016) θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του νέου κατοίκου του αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ένα πόστο που τελεί υπό διεκδίκησιν από τον Μπόρις Τζόνσον και τον Τζέρεμι Χαντ.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο Όσμπορν, ο οποίος είχε πάρει θέση κατά του Brexit, έχει αποκαταστήσει εγκάρδιες σχέσεις με τα επιτελεία και των δύο υποψηφίων για την διαδοχή της Τερέζα Μέι. Από το 2017, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι διευθυντής της Evening Standard, που πρόσφατα πήρε θέση υπέρ του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζορτζ Όσμπορν ελπίζει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Κίνας, καθώς η κυβερνητική του θητεία συνέπεσε με τη σινοβρετανική προσέγγιση. Ελπίζει επίσης στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έχει πολλούς φίλους στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Στην Βρετανία, ένα ακόμη πρόσωπο το όνομα του οποίου αναφέρεται στον Τύπο για την διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ. Η θητεία πλησιάζει στο τέλος της και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Άλλο ατού του είναι ότι ο Κάρνεϊ έχει την καναδική, την βρετανική και την ιρλανδική υπηκοότητα, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρητικά μπορεί να εκπροσωπήσει την Ευρώπη, από τη οποία προέρχονται όλοι οι γενικοί διευθυντές του ΔΝΤ από συστάσεώς του το 1944.

Άλλα ονόματα υποψηφίων για την διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, ο γενικός διευθυντής της Crédit Suisse, Γάλλος με καταγωγή από την Ακτή του Ελεφαντοστού Τιζάν Τίαμ, ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί ή ο επίσης Γάλλος Μπενουά Κερέ, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κυκλοφορεί ακόμη ένα όνομα, της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία, στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αμέτρητα τα ρεπορτάζ που “δείχνουν” Όσμπορν

Ο βρετανός, πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, είναι μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για να διαδεχθεί την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως γράφουν οι Financial Times, Times και Telegraph.

Σύμφωνα με τις τρεις βρετανικές εφημερίδες, ο Όσμπορν είπε σε φίλους τους στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα ότι του έγινε πρόταση για να αναλάβει την ηγεσία του ΔΝΤ. H Κριστίν Λαγκάρντ επελέγη για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ και πρόκειται να αναλάβει τα νέα καθήκοντά της από την 1η Νοεμβρίου.

Επιπλέον, ο Όσμπορν φέρεται να είπε ότι η θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική, δεδομένης της δύσκολης εποχής για τους διεθνείς οργανισμούς. Και το σημερινό κλίμα απαιτεί έναν «ικανό πολιτικό διαχειριστή και όχι απλά έναν τεχνοκράτη».

Σύμφωνα με τις εφημερίδες, μεταξύ των υποψηφίων είναι και ο πρώην Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν.

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετέχουν 189 χώρες και δημιουργήθηκε για να συντονίσει την παγκόσμια οικονομική πολιτική μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρέχει προγράμματα διάσωσης και συμβουλές πολιτικής προς τα κράτη μέλη και ενεργεί ως παγκόσμιος χρηματοοικονομικός «φρουρός», όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι Times.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις