Τρίτη, 5 Μαρ.
17oC Αθήνα

«Ο πόλεμος επέστρεψε» στη Λωρίδα της Γάζας – Καταρρέουν τα νοσοκομεία

«Ο πόλεμος επέστρεψε» στη Λωρίδα της Γάζας – Καταρρέουν τα νοσοκομεία

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αμέσως μόλις τελείωσε η εφταήμερη εκεχειρία με τη Χαμάς.

Για τον Ανάς Αμπού Ντάγκα, που κατοικεί στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «ο πόλεμος επέστρεψε ακόμα πιο άγριος» μετά την λήξη σήμερα το πρωί της ανακωχής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ η Unicef προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία που βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία είναι ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατέγραψε τουλάχιστον 32 νεκρούς Παλαιστινίους, μεταξύ τους και παιδιά, που σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σήμερα το πρωί.

«Το σπίτι μας καταστράφηκε και έχουμε επτά τραυματισμένους συγγενείς», δήλωσε στο AFPTV ο Ανάς Αμπού Ντάγκα στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Ήμασταν σπίτι μας και ξαφνικά, υπήρχαν βομβαρδισμοί, το σπίτι μου και αυτό του γιου μου καταστράφηκαν, όπως και αυτό των γειτόνων», δήλωσε ένας από τους συγγενείς του, ο Τζαμίλ Αμπού Ντάγκα, που είχε το κεφάλι του τυλιγμένο με γάζες.

«Δεν ξέρω καν τι συνέβη στα παιδιά μου», δήλωσε με δάκρυα η Αμάλ Αμπού Ντάγκα, με την μπεζ μαντίλα της να είναι καλυμμένη με αίμα.

Η Λίνα Χαμντάν, με δάκρυα στα μάτια, βρίσκεται στο γεμάτο με κόσμο νοσοκομείο. «Κοιμόμασταν και άκουσα τον βομβαρδισμό. Οι αδελφοί μου άρχισαν να κλαίνε», δήλωσε στο AFPTV η 10χρονη Παλαιστίνια.

Για τον Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπο της Unicef που διένειμε μέσω διαδικτύου βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, «αυτός είναι ένας πόλεμος ενάντια στα παιδιά».

«Ακούμε ήδη βομβαρδισμούς, ένα πλήγμα έγινε περίπου 50 μέτρα από εδώ», εξηγεί ο ίδιος στο βίντεο αυτό που ανέβηκε στο διαδίκτυο μία ώρα μετά τη λήξη της ανακωχής.

«Αυτό το νοσοκομείο είναι πλέον το μεγαλύτερο σε λειτουργία και βρίσκεται ήδη στο 200% των δυνατοτήτων του. Το νοσοκομείο πολύ απλά δεν μπορεί πλέον να δεχθεί παιδιά τραυματισμένα στον πόλεμο. Υπάρχουν παντού παιδιά, που κοιμούνταν όταν έπεσε μια βόμβα κυριολεκτικά 50 μέτρα από εδώ», πρόσθεσε ο Έλντερ.

«Η απραξία από αυτούς που έχουν επιρροή είναι αυτό που επιτρέπει να σκοτώνονται παιδιά».

Το Ισραήλ επανέλαβε σήμερα τις επιχειρήσεις μάχης κατά της Χαμάς στη Γάζα, αφού κατηγόρησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ότι έριξε ρουκέτες στην επικράτειά του και ότι αθέτησε συμφωνία να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες που κρατά ομήρους, παραβιάζοντας την προσωρινή τους συμφωνία για ανακωχή.

Η διάρκειας μιας εβδομάδας κατάπαυση του πυρός επέτρεψε την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα με εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους σε φυλακές στο Ισραήλ και διευκόλυνε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Χάρτης με ασφαλείς περιοχές στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι παράλληλα με την επανάληψη των εχθροπραξιών δημοσίευσε για τους κατοίκους της Γάζας χάρτη με ασφαλείς περιοχές στις οποίες μπορούν να καταφύγουν.

Στην ανακοίνωσή του υπάρχει σύνδεσμος που παραπέμπει σε ιστότοπο του ισραηλινού στρατού στα αραβικά, στον οποίο υπάρχει Χάρτης Ζώνης Εκκένωσης. Επίσης επισημαίνεται ότι βίντεο στην αραβική γλώσσα έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι ο χάρτης διανέμεται από τον στρατό στη Γάζα.

«Αυτός χωρίζει το έδαφος της Λωρίδας της Γάζας σε περιοχές βάσει αναγνωρίσιμων περιοχών ώστε να επιτρέπει στους κατοίκους της Γάζας να προσανατολιστούν και να καταλάβουν τις οδηγίες, και να απομακρυνθούν από συγκεκριμένα μέρη για την ασφάλειά τους, αν απαιτείται», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Μεγάλο μέρος της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει μετατραπεί σε συντρίμμια από την ισραηλινή επίθεση που εξαπολύθηκε σε αντίποινα για την πολυαίμακτη και άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στην οποία 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Ισραήλ, και 240 συνελήφθησαν όμηροι.

Η Χαμάς, η οποία βρίσκεται από το 2007 στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν ανακοινώσει ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής πάνω από 15.000 ανθρώπους στον παλαιστινιακό θύλακα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις